Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunţat rezultatele finale ale alegerilor legislative potrivit cărora partidul pro-Putin Rusia Unită a obţinut 64,30% voturi şi 315 locuri în Duma de Stat, Partidul Comunist a obţinut 11,57% (57 mandate), LDPR al lui Vladimir Jirinovski are 8,14% (40) şi Rusia Dreaptă are 7,74% (38). Niciun alt partid nu a trecut pragul de 7% din voturi pentru a fi reprezentat în Duma de Stat. Partidul Agrar a obţinut 2,30% voturi, Iabloko 1,59%, Forţa Civică 1,05%, SPS 0,96%, Dreptatea Socială 0,22%, iar Partidul Democrat 0,13%. Participarea la vot a fost de 63,78%.
Ceea ce se petrece acum în viaţa politică din Rusia se poate regăsi fără prea multe eforturi în absolut toate ţările foste comuniste din Europa. Vidul ideologic care a urmat ieşirii din totalitarism a fost umplut cu populism. Rând pe rând, toate partidele care au încercat să se structureze pe principii ideologice, prin imitarea partidelor din Occident, au eşuat, unele dispărând de pe scena politică. Cele care au supravieţuit sunt cele care au reuşit să facă o mutaţie esenţială, aceea de a se transforma în partide ale puterii. Am putea spune că au dat dovadă de ”realism politic.”
Skidelsky spune că ceea ce se întâmplă acum în relaţiile dintre Rusia şi Occident dovedeşte că acesta din urmă şi-a bazat predicţiile, dar şi politicile faţă de Rusia, în cazul în care acestea au existat, pe trei ipoteze care s-au dovedit false. În primul rând, marea majoritate a elitelor ruse, contrar celor crezute de occidentali, a respins ideea că pierderea imperiului este ireversibilă. În al doilea rând, administraţia Bush a reuşit să compromită ideea că SUA vor continua să conducă lumea într-un spirit de „multipolaritate”, adică ţinând cont şi de interesele altora. Asta a întărit ruşilor convingerea că pot urma propria lor politică unilaterală. Cea mai bună dovadă că aşa este o constituie retragerea Federaţiei din Tratatul privitor la armele convenţionale şi la forţele armate din Europa. În al treilea rând, Rusia nu este integrată, economic vorbind, în Occident, respectiv în Europa. Aşa cum evoluează lucrurile în Rusia, devine evident că ea nu-şi va transforma sistemul economic urmând modelul anglo-saxon.
Coments