Mohammad Reza HAFEZNIA
Zahra AHMADYPUR
Hassan RAHIMI
Efectele spațiale ale redeschiderii frontierei. Studiu de caz: granița Jolfa între Iran și Azerbaijan / fostul URSS
La 15 februarie 1990, un memorandum de înţelegere a fost semnat între Republica Islamică Iran şi URSS. Ca urmare, graniţele nordice ale Iranului în Caucaz şi Turkmenistan au fost redeschise după mulţi ani şi comunicarea între cele două părţi restabilită. În acea perioadă, Jolfa din provincia Azerbaijanul de Est în Iran a fost una din regiunile de graniţă redeschise.
Cercetarea de faţă intenţionează să determine influenţa spaţială a politicii de redeschidere a graniţelor menţionate din regiunea Jolfa din nord-vestul Iranului. Cercetarea a adoptat o metodă analitică descriptivă, utilizând informaţii dintr-o varietate de surse ca biblioteci, documente şi muncă de teren (chestionare, observare şi interviuri), determinând următoarele:
Redeschiderea graniţei Jolfa este cauza dezvoltării fizice şi spaţiale a oraşului, dezvoltării sistemelor de comunicaţie şi transport, schimbări ale structurii politice a spaţiului, dezvoltării structurilor economice, abordării culturale a zonei transfrontaliere şi schimbării funcţiei forţelor poliţiei şi ale grănicierilor din Jolfa.
Coments