Vasile MARIN
Abordarea problematicii războiului a căpătat, de-a lungul timpului, o multitudine de sensuri, ca o consecinţă a creşterii caracterului distructiv al acestuia, a îngrădirii sale tot mai accentuate prin normele dreptului internaţional, a apariţiei unor forme de manifestare conflictuală tot mai diverse şi mai ascunse. Studiul războiului este abordat de numeroase ştiinţe, însă polemologia este cea care îşi centrează eforturile doar pe conţinutul acestui fenomen.
Unul dintre punctele de contingenţă ale polemologiei şi geopoliticii îl reprezintă dinamica puterii. Cele două domenii ştiinţifice abordează aspectul menţionat pe aceeaşi axă, însă pe segmente diferite. Jocul puterii pe spaţii constituie una dintre preocupările geopoliticii, în timp ce manifestarea violentă a puterii reprezintă obiectul polemologiei.
Un alt punct în care problematicile de studiu ale polemologiei şi geopoliticii se întrepătrund este reprezentată de viziunea asupra spaţiului. Astfel, geopolitica aspectează spaţiul ca domeniu de manifestare a puterii, în timp ce polemologia ca cel de manifestare a forţei, care este o creaţie a puterii.
Problematica axată pe construcţia teoretică a unor concepte şi sintagme mult vehiculate în domeniile geopolitic şi militar ale zilelor noastre reprezintă un alt domeniu de intense preocupări ale specialiştilor zilelor noastre.
[…] Vasile MARIN – Aspecte filozofice ale relaţiei dintre polemologie şi geopolitică. Spaţiul ca domeniu de conflu… […]