Joshua Segun IJAGBEMI
Crearea de state pentru dezvoltare regională ca panaceu pentru problemele privind minoritățile în Nigeria
Scopul obiectiv al acestui studiu este acela de a examina în mod critic aspectele, problemele şi consecinţele reorganizării la nivel statal şi local a regiunilor din Nigeria şi, de asemenea, acela de a sugera căi de rezolvare pornind de la specificul etnic al fiecărei regiuni. În egală măsură, scopul studiului prezent este şi de a înfăţişa pe larg evoluţia istorică a organizării teritoriale în Nigeria, la nivel local şi guvernamental, ca o bază de pornire în analiza propusă. Informaţia folosită în acest studiu a fost colectată în mare măsură atât pe teren cât şi prin acoperirea vastei bibliografii. Acest lucru ne-a permis trasarea unor modele referitoare la dezvoltarea regională din Nigeria cât şi analiza procesului de organizare teritorială rezultat din federalizarea teritoriului.
În cadrul procesului de studiere a aspectelor legate de minorităţi, am putut observa că statul a fost creat şi în scopul de a rezolva problemele ridicate de majoritatea minorităţilor etnice de pe aceste teritorii, dar şi în ideea unei dezvoltări echilibrate atât din punct de vedere socio-cultural cât mai ales economic, în toate regiunile geografice ale ţării. Cele mai notabile instrumente folosite în procesul reorganizării teritoriale, menite să soluţioneze şi problemele generate de minorităţile etnice, au fost cele legate de proiectele de dezvoltare federale sau de aprovizionare cu bunuri de strictă necesitate a regiunilor mai înapoiate din punct de vedere economic.
În acelaşi timp, studiul a confirmat tendinţa unor grupuri etnice mai reprezentative din punct de vedere numeric de a manipula grupurile mai mici în vederea acaparării “părţii leului” în special în ceea ce priveşte rezervele exploatabile de petrol. S-a observat, de asemenea, că în cadrul unora dintre statele mai importante guvernelor locale li s-a propus chiar reorganizarea în subunităţi teritoriale mai mici ca suprafaţa, în ideea obţinerii unor fonduri locale mai mari cuprinse în cadrul proiectelor regionale de organizare teritorială. Prezenţa, însă, a numeroaselor grupuri etnice de dimensiuni diferite, s-a constituit într-un motiv permanent de divizare teritorială cât mai puternică, contrabalansând tendinţele centripete venite de la centru.
Concluziile pragmatice ale acestui studiu stipulează faptul că trebuie pus accentul pe o aplicare mai transparentă a proiectelor federale menite a proteja drepturile minorităţilor etnice în detrimentul unei politici de creare a noi state care nu ar fi viabile din punct de vedere economic. Este, de asemenea, benefic întărirea rolului guvernelor locale apte de a oferii responsabilitatea cetăţenilor şi de a devenii puncte de atracţie pentru o dezvoltare sub-regională.
Coments