Traian ANASTASIEI
Ultimul deceniu a însemnat redescoperirea geopoliticii, care a revenit în atenţia specialiştilor, dar şi a oamenilor obişnuiţi, interesaţi de evoluţia lumii în plan politic, economic, social şi spiritual. Dinamica vieţii internaţionale, extrem de complexă şi contradictorie, face dificilă identificarea surselor generatoare de crize politice, economice sau militare, ca şi decriptarea cauzelor care determină participanţii să adopte un anumit comportament în relaţiile bi sau multilaterale. Ca urmare, au apărut şi apar numeroase lucrări de autor, prin care se evidenţiază evoluţia conceptului de geopolitică, precum şi domeniile de activitate ale acesteia. Se remarcă faptul că opiniile şi modul de abordare sunt deosebit de diverse, reflectând astfel varietatea ideologică, religioasă, culturală a autorilor, dar şi pasiunea acestora pentru geopolitică.
În acest context, când teoria geopolitică, interpretarea şi devenirea sa sunt departe de a fi un proces stabilizat, este salutară apariţia unei publicaţii care să cuprindă analize şi sinteze geopolitice şi, astfel, să ofere „informaţii pertinente şi utile, comentarii şi documentare” pentru cei care studiază sau doar se informează asupra sfidărilor induse de procesul globalizării, tot mai evident în prezent. Mediul universitar, în general, cel al învăţământului militar superior, în special, sunt şi trebuie să fie racordate la realităţile societăţii căreia îi aparţin, pregătind specialiştii de mâine ai acesteia, iar viitorul societăţii nu poate fi prefigurat fără un nivel de cunoştinţe solid fundamentate, inclusiv în ceea ce priveşte fenomenul/realitatea geopolitică.
Cu atât mai actuală este problema în condiţiile în care România a declarat şi acţionează consecvent pentru aderarea la structurile euroatlantice de securitate, angajându-se să îndeplinească programe concrete de aderare, inclusiv în domeniul învăţământului militar. Iată de ce ne bucurăm să salutăm demersurile întreprinse pentru apariţia revistei „GeoPolitica”.
Coments