Florin F. NACU, PhD
Abstract. It has already been 60 days since the last US presidential election. Donald J. Trump predictably won this election. Romanians in the USA form a community that is more than a century old, constituted in stages and from different social, intellectual and political backgrounds.
Browsing the Romanian press of the last 9 years, the conclusion I reached is that the majority of Romanians in the USA voted with Republican presidents, in a reasoned way.
Key words: USA, Romanians from the USA, elections, Republicans, Trump
Au trecut deja 60 de zile de la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA. Donald J. Trump a câştigat previzibil aceste alegeri. Românii din SUA formează o comunitate veche de mai bine de un secol, constituită pe etape şi din medii sociale, intelectuale şi politice diferite.
Răsfoind presa românească a ultimilor 9 ani, concluzia la care am ajuns este că majoritatea românilor din SUA au votat cu preşedinţi republicani, în mod argumentat.
De regulă, românii din SUA au înclinat mereu spre republicani. Indiferent că vorbim de Richard Nixon sau cei doi George Bush care au ajuns la Casa Albă, pentru românii din SUA, imaginea lor a contat mai mult.
Aceasta, pentru că vizita lui Nixon la Bucureşti sau rolul lui George H. Bush în deschiderea Estului Europei spre Vest, rolul lui George W. Bush în aderarea României la NATO au avut efecte benefice1.
Românii au votat masiv cu George W. Bush cel puţin în anul 2000, când acesta a avut al doilea mandat.
Votul pentru Donald Trump al românilor din SUA a fost dominant şi în 2016, pentru primul mandat al lui Donald Trump. Atât la alegerile din 2020, cât şi la cele recent încheiate din 2024, românii au votat cu Donald Trump.
În 2016, „România liberă” a făcut o analiză de ce Donald Trump a fost mai bun în opţiunile românilor din SUA2:
Dana Nistor, româncă din California a declarat în 2016:
„Deşi sunt o democrată, fără a fi înregimentată într-un partid politic, l-am votat pe Donald J. Trump. L-am votat cu convingerea că acum, la 70 de ani, are experienţa şi curajul să vadă lumea ca pe un întreg şi, astfel, va deschide uşile ţării noastre spre lumea actuală.
Un alt motiv stă în ideea lui că America trebuie condusă ca o afacere. Îmi gospodăresc veniturile şi cheltuielile casei, evitând să mă împrumut. Aştept din partea preşedintelui Trump să administreze ţara în aceeaşi manieră.
Am apreciat poziţia mai rezervată a lui Donald Trump, în comparaţie cu cea a lui Hillary Clinton, faţă de fenomenul LGBT.
Apoi, dincolo de discursurile din campanie, am simţit că Donald Trump a observat problemele reale ale populaţiei de culoare, ale celei „latino”, ale indienilor din SUA.
Nu în ultimul rând, Donald Trump nu acceptă să ne privească pe toţi americanii ca fiind imperialişti. În 1945, pentru prima oară în istorie, o ţară, SUA, avea în mână distrugerea tuturor celorlalte. Şi totuşi, America nu a acţionat, creând astfel o poziţie morală pe care nu o părăseşte.”
Thaora Seven – Phoenix, Arizona a precizat:
„Am votat Donald Trump. Era neapărat necesară o schimbare, mai ales în economie. Sunt sigură că economia se va îmbunătăţi, va scădea numărul emigranţilor ilegali, se va îmbunătăţi situaţia clasei de mijloc, chiar dacă va părea mai greu la început. Se va stabiliza şi clarifica sistemul de sănătate, care acum e un fiasco. America nu se va mai amesteca în războaie ca până acum”.
Marina Hannen – Kansas City a declarat:
„L-am votat pe Trump, chiar dacă în trecut i-am votat pe democraţi – m-am stabilit în SUA de 26 de ani.
Motivele: Curtea Supremă, graniţe închise, reducerea imigraţiei ilegale din Mexic şi din alte ţări – incluzând radicalii islamici –, economia, taxele.
Donald Trump va fi, probabil, un preşedinte foarte bun, deja a ales un Cabinet format din oameni proeminenţi în profesiile lor, adevăraţi patrioţi, cu vederi conservatoare.
Am simţit că este de neconceput s-o votez pe Hillary Clinton, pentru corupţie, socialism, economie globală, graniţe deschise, taxe mai mari şi o creştere a imigraţiei musulmane”3.
Michaela Deac – Chicago a declarat:
„Am votat în Glenview, Illinois, cu Donald Trump. Mulţi spuneau că în statul ăsta, fiind total de stânga la nivel federal, nici nu are rost să votezi, dar mă bucur că nu am stat acasă şi cunosc foarte mulţi care au făcut la fel. Chiar credeam că eram tot mai mult o ţară de oi în devenire.
Sincer, în dimineaţa aceea m-am rugat la Dumnezeu să nu cădem sub ciuma socialistă Clinton. Tot ce scriu aici e bazat pe lucruri verificate şi pe lucrul cu oamenii. De aproape 15 ani, de când sunt în business, am văzut două feluri de români: cei veniţi înainte de Revoluţie şi cei de după. Cei veniţi înainte sunt republicani convinşi, ei cred cu adevărat în „The land of opportunity”. Au afacerile lor şi sunt oameni cu mult succes. Mulţi dintre cei veniţi după Revoluţie sunt democraţi fiindcă sunt marcaţi de socialismul european şi de debandada postrevoluţionară din România.
În ultimul an şi jumătate am trăit într-o Americă în care republicanii au fost hăituiţi pur şi simplu de democraţi, iar falsitatea a ajuns la un nivel nemaivăzut. Trump a adus un aer de libertate şi a arătat americanului scârbit de „political correctness” că poate să-şi exprime opinia şi să aibă speranţă într-un viitor mai bun.”
„Cu toate astea, oriunde merg, lumea tot în şoaptă spune că a votat cu Trump. Chiar printre prietenii mei de pe Facebook am avut oameni care ne făceau „proşti” şi „retardaţi” pe cei care am votat cu Trump.
Hillary Clinton a rezumat campania ei politică la promisiunea că va continua proiectele lui Obama. Democraţii de azi au pierdut legătura cu realitatea. Tot ce auzi azi de la ei: eforturile pentru comunitatea LGBT şi drepturile femeii de a alege ce va face cu fătul conceput. Deşi sunt probleme din societatea de azi, nu reprezintă problema socială majoră. Ăsta ar fi motivul pentru care democratul lui Bill Clinton sau americanul care deţine o mică afacere a preferat să schimbe macazul de data asta”.
Ziarul „Adevărul” din 6 noiembrie 2024 a alocat un amplu material românilor şi opţiunilor lor pentru vot.
Liviu Aron, neurobiolog şi genetician român, originar din Deva – Hunedoara, cercetător la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard din Boston, a prezentat în sinteză de ce Trump a avut un avantaj, mai ales pentru românii din SUA:
„Am urmărit foarte îndeaproape întreaga campanie electorală şi alegerile sunt extrem de greu de prezis. Modelele statistice au fost actualizate însă chiar cei mai buni „pollsters” spun că nu pot prezice un câştigător. Ambii candidaţi au slăbiciuni: Trump este polarizant, vorbeşte din ce în ce mai negativ, violent şi este din ce în ce mai dezorientat. Kamala este candidată de mai puţin de 100 de zile, şi nu a avut un mesaj clar.
Mesajul lui Trump a fost economia şi imigraţia. Harris nu a avut un mesaj clar, cu excepţia dreptului la avort şi avertizări că Trump va fi un dictator. Deci ambii candidaţi au slăbiciunile lor. Trump şi Republicanii au câştigat mulţi bărbaţi din minorităţi (latino şi african-Americans) cu mesajul lor economic, şi ideea că SUA trimite prea mulţi bani în Ucraina. Harris a câştigat multe femei cu mesajul său pro-avort”4.
Cel mai bogat dintre oamenii de afaceri americani de origine română, ajuns la 70 de ani, George Haber (stabilit în statul american Virginia), unul din „greii” investiţiilor din Silicon Valley, supranumit „părintele DVD-ului”, şi-a spus opinia:
„Trebuie să alegem Trump pentru că va opri al treilea război mondial, va readuce normalitatea şi îi va respinge pe cei care răspândesc diviziunea prin ură şi ne numesc gunoaie şi josnici. Numele meu este George Haber sunt un antreprenor evreu mândru fiu al unor supravieţuitori de la Auschwitz. Pronumele mele, conform aşa-numitului Partid Democrat sunt: deplorabil, dispreţuitor, gunoi, rasist, fascist, imperialist, ciudat, xenofob, plus toate celelalte variaţii ale acestora”.
Radu Vanco, la rândul său un om de afaceri din Statele Unite, absolvent al Facultăţii de Electronică din Bucureşti, cu investiţii mari în Silicon Valley, a votat Donald Trump pentru că acesta a asigurat: „o oarecare stabilitate financiară şi a ne asigura că graniţa noastră este sigură. Nu e vorba de pronume şi alte prostii woke.”
Antreprenorul de categorie mijlocie în Philadelphia Marius Bercean, care activează pe piaţa construcţiilor, a precizat că, deşi nu este fan Donald Trump, fiind democrat şi suporter pe vremuri al lui Barack Obama, înţelege de ce Trump e preferat de românii din SUA:
„…lasă că vine Trump şi ne mai elimină din taxe, să facem nişte noi business-uri. Ei văd în Trump un exemplu de om de afaceri, deşi a luat bani de la oameni, milioane de dolari, şi apoi a intrat în faliment, lăsând zeci de mii de oameni şi businessuri pe drumuri.”
Euronews a făcut de asemenea o analiză a celor care au votat pentru Donald Trump dintre românii stabiliţi în SUA. Aura Imbarus, de exemplu, a declarat că susţine politicile lui Trump contra imigraţiei ilegale5.
Şi Pro TV a consemnat pe 3 noiembrie 2024, înainte de alegeri, că românii din SUA au susţinut ideea că Trump era opţiunea cea mai bună6:
Iuliana Manea, proprietară de restaurant, a declarat:
„În afară de taxele care sunt taxe obişnuite, mi-a mai băgat încă o taxă pentru fiecare angajat. Dacă m-ai taxat, mi-ai tăiat puterea, mi-ai tăiat puterea de a mă dezvolta. M-a convins pentru că este om de afaceri, înţelege afacerile. Sunt convinsă că Donald Trump e preşedintele care va reaşeza economia Americii”.
Nicoleta Pribag, proprietară de cafenea, a declarat:
„Economia era mult mai bună, benzina era mult mai ieftină. Acum afacerile nu mai sunt la potenţialul maxim de acum 3-4 ani. În schimb, oamenii nu prea mai cheltuiesc. Vreau să votez cu Trump, sper să facă ceva cu economia, iar războaiele astea pentru America sunt nişte cheltuieli extraordinare7.”
Dragoş Paul Aligică, Senior Research Fellow la F.A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics, and Economics la George Mason University, unde predă în Departamentul de Ştiinţe Economice, a emis concluzia de bază pentru „România liberă”:
„Românii din SUA au votat Trump în virtutea tradiţiei şi inerţiei ideologice”8:
„De ce a fost Trump votat? De ce românii din SUA au votat Trump? În absenţa datelor statistice este greu să generalizăm. E adevărat că mulţi români din SUA au fost susţinători ai lui Trump. Dar destul de mulţi au fost susţinători ai lui Clinton. De obicei, emigraţia din ţări comuniste duce cu ea în SUA anticomunismul şi o suspiciune faţă de stângism. Bazinul Republican – pro dreapta – al emigraţiei române e mai larg decât cel stângist, Democrat. Cel puţin aşa a fost în generaţiile vechi. Mai nou, s-a mai schimbat. Noile generaţii, ajunse în SUA în postcomunism, au o mai mare toleranţă şi apetenţă pentru stângism, progresivism şi, prin extensie, propagandă mediatică mainstream şi candidaţi democraţi.
Aşadar, probabil că, statistic vorbind, diaspora română în SUA a fost presetată să voteze Trump, într-un anumit sens, în virtutea tradiţiei şi inerţiei ideologice. La fel stau, de altfel, lucrurile şi în comunitatea cubaneză. Românii şi cubanezii au în politica americană cam acelaşi tipar electoral şi ideologic, din motive similare. În Florida, cubanezii – fiind concentraţi electoral semnificativ acolo – sunt decisivi pentru victoria republicanilor sau a Dreptei.
Diferenţa faţă de cubanezi e că românii nu sunt concentraţi geografic suficient într-un stat strategic pentru Colegiul Electoral american, astfel încât votul lor, colectiv privit, să aibă impact agregat la scară naţională (şi să dea astfel greutate lobby-ului românesc). Dacă ar fi, însă, am avea probabil constant un reprezentant de origine română în Congresul american şi acesta ar fi ,cel mai probabil, membru al Partidului Republican.
Aşadar, dacă e să ne punem întrebări, nu ar fi de mirare această presupusă preponderenţă pro-Trump. Pornind de la tiparele preexistente alegerilor din 2016, pare ceva firesc că între un candidat de stânga susţinut de o propagandă feroce (o chestie pe care românii sunt mult mai bine pregătiţi să o detecteze şi să o respingă decât americanul tipic) care anunţă continuitate cu un regim ale cărui excese ideologice şi subdefinite realizări sunt binecunoscute, şi un candidat de dreapta, care îşi asumă fără rezerve o poziţie tranşantă, să îl aleagă pe cel de-al doilea”.
Aşadar, putem observa că numărul românilor care preferă un preşedinte republican este cu mult mai mare decât al celor care preferă preşedinţi democraţi. Concluzia este legată de faptul că românilor din SUA, le pasă de România, de românii de acasă.
Bibliografie
-
Cartianu, „Grigore, Cum au votat românii din SUA. De ce Trump, de ce Hillary. Alegători americani de origine română îşi motivează preferinţele. Astăzi Statele Unite îşi schimbă preşedintele şi intră într-o nouă epocă”, România liberă, 21 ianuarie 2017.
https://romanialibera.ro/special/cum-au-votat-romanii-din-sua-de-ce-trump-de-ce-hillary-alegatori-americani-de-origine-romana-isi-motiveaza-preferintele-438670/. -
Florescu, Remus, „Alegerile din SUA, prin ochii românilor care trăiesc în America: „E vorba despre plata facturilor, nu despre pronume şi alte prostii woke”,” în Adevărul, 6 noiembrie 2024.
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/alegerile-din-sua-prin-ochii-romanilor-care-2399 532.html, accesat la 5 decembrie 2024. -
Vrăbiescu Kleckner, Simona M., „România şi alegerile – trecut şi prezent (3). George H. Bush şi globalismul – 1990-2016”, 6 iulie 2020.
https://www.juridice.ro/684346/sua-romania-si-alegerile-trecut-si-prezent-3-george-h-bush-si-globalismul-1990-2016.html, accesat la 7 decembrie 2024. -
https://www.euronews.ro/articole/marturiile-a-doua-romance-stabilite-in-sua-dupa-victoria-lui-trump-as-fi-votat-pe, accesat la 5 decembrie 2024.
-
https://stirileprotv.ro/alegeri-sua/cum-i-a-convins-donald-trump-pe-multi-dintre-romanii-din–sua-sa-voteze-cu-el-asul-din-maneca-scos-pe-final-de-campanie.html, accesat la 6 decembrie 2024.
Scientific Researcher III Florin F. Nacu, PhD, ICSU “C.S. Nicolăescu-Plopşor” Institute for Research in Social Sciences and Humanities, Craiova, Romania
1 Simona M. Vrăbiescu Kleckner, SUA, „România şi alegerile – trecut şi prezent (3). George H. Bush şi globalismul – 1990-2016”, 6 iulie 2020,
https://www.juridice.ro/684346/sua-romania-si-alegerile-trecut-si-prezent-3-george-h-bush-si-globalismul-1990-2016.html, accesat la 7 decembrie 2024.
2 Grigore Cartianu, „Cum au votat românii din SUA. De ce Trump, de ce Hillary. Alegători americani de origine română îşi motivează preferinţele. Astăzi Statele Unite îşi schimbă preşedintele şi intră într-o nouă epocă”, România liberă, 21 ianuarie 2017,
https://romanialibera.ro/special/cum-au-votat-romanii-din-sua-de-ce-trump-de-ce-hillary-alegatori-americani-de-origine-romana-isi-motiveaza-preferintele-438670/.
3 Ibidem.
4 Remus Florescu, „Alegerile din SUA, prin ochii românilor care trăiesc în America: „E vorba despre plata facturilor, nu despre pronume şi alte prostii woke”,” în Adevărul, 6 noiembrie 2024,
https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/alegerile-din-sua-prin-ochii-romanilor-care-2399532.html, accesat la 5 decembrie 2024.
5 https://www.euronews.ro/articole/marturiile-a-doua-romance-stabilite-in-sua-dupa-victoria-lui-trump-as-fi-votat-pe, accesat la 5 decembrie 2024.
6 https://stirileprotv.ro/alegeri-sua/cum-i-a-convins-donald-trump-pe-multi-dintre-romanii-din–sua-sa-voteze-cu-el-asul-din-maneca-scos-pe-final-de-campanie.html, accesat la 6 decembrie 2024.
7 Ibidem.
8 Ibidem.