Vasile SIMILEANU: Excelenţa Voastră,
Asistăm la schimbări structurale în politica internaţională. Pentru diplomaţia mondială sunt provocări şi schimbări de paradigme pe palierele: economic, politic, social, financiar, strategic, geopolitic şi militar.
Cum apreciaţi aceste imixtiuni asupra unui actor statal la nivelurile zonal, continental şi mondial?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Pentru Peru, aceste schimbări se reflectă în special în dezvoltarea economică şi tehnologică a Asiei, care are o prezenţă tot mai importantă în sfera economică şi comercială.
Peru este o ţară care are ieşire la Oceanul Pacific, ceea ce defineşte aspecte importante ale politicii sale externe, de exemplu, suntem membri ai organizaţiei de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC – sigla sa în engleză) şi este membru fondator al Alianţei Pacificului, alături de Chile, Columbia şi Mexic, care reprezintă în prezent cel mai dinamic grup subregional din America Latină, datorită acestei orientări către Asia-Pacific.
Orientarea peruană către Oceanul Pacific şi, în special, către Asia, ca urmare a poziţiei noastre geografice, face parte din istoria Republicii Peru. Migraţia cetăţenilor chinezi către Peru a început în anii 1850, iar cea japoneză la sfârşitul anilor 1890, astfel încât aproximativ 10% din populaţie este descendentă a acestor primi migranţi orientali, fie printr-o rudă, bunic sau bunică, fie prin mai multe.
Prin urmare, există în prezent o legătură puternică cu această regiune a lumii, de care Peru beneficiază atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi investiţiile.
În contextul consolidării Asiei ca regiune cu o dezvoltare economică şi tehnologică semnificativă şi a Chinei ca a doua cea mai mare economie a lumii, există o preocupare cu privire la dezechilibrele care apar în sistemul internaţional, deoarece am trecut de la o lume atlantică la o lume a Pacificului. Prin urmare, referinţele geografice, culturale şi economice schimbă dinamica internaţională, ceea ce generează un anumit grad de reajustare şi, în mod necesar, unele fricţiuni pentru a se adapta la noile curente economice, culturale şi valorice, ceea ce uneori generează tensiuni pe care Peru nu le doreşte.
V. S.: Excelenţă,
Presiunile laterale interne şi externe au dimensiuni variabile şi determină luarea unor decizii în timp scurt, măsuri ce pot avea efecte pe termen mediu şi lung. Cum se manifestă aceste presiuni, asupra statului Domniei Voastre?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Lumea de astăzi, prin noile sisteme informatice şi de comunicare, a generat un caracter imediat constant, aş spune fără frână. Putem vorbi de o conexiune internaţională 24/7, adică trăim într-o lume hiperconectată şi trebuie să dăm răspunsuri imediate, ceea ce conferă un grad de urgenţă unor evenimente care înainte ar fi avut nevoie de săptămâni sau luni pentru a fi rezolvate. Prin urmare, uneori se pare că nu există timp pentru a reflecta şi a evalua care sunt cele mai bune decizii de luat, din cauza cererii de răspunsuri în cel mai scurt timp posibil.
Pe de altă parte, însă, există şi strategii care trebuie să ajungă la maturitate pe termen mediu şi lung pentru a putea fi rezolvate cu o viziune mai amplă. Este important să se ştie să se facă distincţia între ceea ce poate şi trebuie rezolvat pe termen scurt şi ceea ce trebuie făcut pe o perioadă mai lungă de timp.
Mi se pare că este periculos să rămânem concentraţi pe problemele imediate şi să nu avem o viziune pe termen lung, cu obiective care să fie atinse în timp, nu doar pentru fiecare ţară în parte, ci pentru întreaga omenire.
V. S.: Domnule Ambasador,
Determinante pentru un stat sunt şi presiunile strategiilor exercitate asupra unui actor statal de către organizaţiile non-statale internaţionale (FMI, MERCOSUR, Banca Mondială, ş.a.). Care sunt aceste presiuni pe care le resimte administraţia peruană?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Presiunile în lume sunt constante, deoarece există un număr mare de actori cu obiective diferite, uneori chiar opuse sau contradictorii, iar o parte esenţială a profesiei de diplomat constă în a şti cum să gestionezi aceste presiuni prin dialog şi negociere.
Se poate spune că meseria de diplomat nu s-a schimbat prea mult în ultimele decenii. De exemplu, dacă ne gândim la Războiul Rece, existau presiuni constante asupra diverşilor actori din diferite regiuni, iar aceste presiuni trebuiau întotdeauna gestionate, uneori implicând un risc nuclear sau generând situaţii de violenţă care trebuiau dezamorsate. Întotdeauna au existat presiuni în lume.
Peru nu este o putere militară, iar America Latină este o zonă de pace, prin urmare, în mijlocul presiunilor existente, diplomaţia şi dialogul sunt esenţiale pentru participarea noastră pe scena internaţională.
V. S.: Excelenţă,
Deşi ne despart peste 11.000 de km, ne unesc valori pe care le respectăm în egală măsură. Mă refer în primul rând la latinitate, dar şi la religie! De curând, Corul Madrigal a participat la un eveniment de excepţie, sub patronajul statului peruan şi sub bagheta magică a E.S. doamna Ambasador Camelia Radu. Vă rugăm să ne prezentaţi importanţa acestui eveniment!
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Este extrem de important să ne facem cunoscute expresiile culturale, pentru că într-o lume hiperconectată, aşa cum am spus la începutul interviului, este surprinzătoare în acelaşi timp lipsa de cunoştinţe despre diferite ţări, unele dintre ele bazate chiar pe ceea ce se numeşte „fake news”. Prezentarea unui eveniment cultural precum Corul Madrigal în Peru, care de altfel a cântat în vestigiile arheologice de la Machu Picchu, este importantă pentru că este o modalitate foarte clară de a aduce popoarele împreună.
Din partea Ambasadei Peru ne bucurăm că am sprijinit demersurile astfel încât Corul Madrigal să aibă ocazia să filmeze în citadela Machu Picchu, precum şi pentru emiterea în timp record a peste 40 de vize speciale pentru echipa care a călătorit în Peru.
Pentru Ambasada Peru în România, evenimentele culturale sunt de asemenea de mare importanţă, anul acesta am realizat deja două, expoziţia de fotografie „Marele drum incaş. Peru: Integrare şi diversitate” şi „Taurul itinerant de Pucará: Ambasadorul munţilor peruvieni”, cu o participare importantă a publicului român, în special a tinerilor şi copiilor, datorită unor parteneri cheie precum Institutul Cervantes din Bucureşti şi Muzeul Naţional al Satului. Ambele evenimente au fost bine primite în Bucureşti şi sperăm să le repetăm şi în alte oraşe din România.
Un peruan nu uită niciodată măreţia culturilor andine, care, potrivit lui Arnold Toynbee, a fost una dintre culturile originare ale umanităţii, de aceea suntem foarte mândri de ele şi există o politică culturală pentru a le face cunoscute.
V. S.: Excelenţa Voastră,
Misiunea unui ambasador este să promoveze, printre altele, interesele naţionale într-un stat. Cum percepeţi România şi ce colaborări aţi reuşit să iniţiaţi? Credeţi că România este un partener credibil pentru mediul de afaceri din Peru? Aveţi proiecte în acest sens?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: O temă importantă în relaţiile bilaterale este comerţul. Noi colaborăm cu Camera de Comerţ România-Peru, stabilind relaţii cu diferite camere de comerţ din principalele oraşe din România, pentru a prezenta oferta peruană de export în această ţară.
De exemplu, în acest an promovăm următoarele târguri: Expoalimentaria, Expomina, Perú Travel Mart, Salon del Cacao y Chocolate. În ceea ce priveşte Expoalimentaria, care va avea loc la Lima în luna septembrie a acestui an, deja există companii care vor participa la eveniment, ceea ce ne generează satisfacţie.
Pe de altă parte, contactăm oameni de afaceri pentru a călători în Peru. Am făcut acest lucru, de exemplu, cu ocazia recentei noastre vizite la Timişoara, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Camerei de Comerţ, doamna Florica Chiriţă, care şi-a exprimat interesul de a materializa vizita în Peru şi de a explora posibilităţile economice şi comerciale.
De asemenea, am purtat discuţii cu autorităţile din Portul Constanţa pentru a stabili o legătură mai directă şi mai formală cu autorităţile portuare peruane şi cu portul privat Chancay, care va fi al treilea port de mare adâncime din Oceanul Pacific american, alături de Long Beach din Statele Unite şi Manzanillo din Mexic.
România este cu siguranţă un partener credibil pentru comunitatea de afaceri peruană, care caută mereu să îşi extindă orizonturile către noi pieţe.
V. S.: Excelenţă,
Când vorbeşti de Peru, gândul îţi zboară către mirificul Machu Picchu! Istoria peruană este magnifică! De curând am vizitat obiective istorice şi culturale şi am venit în contact cu spiritul peruan! Vă rugăm, pentru cititorii noştri, să faceţi o prezentare succintă a istoriei şi patrimoniului cultural peruan!
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Aşa cum am mai spus, patrimoniul cultural peruan este foarte bogat şi vast, are expresii diverse. Machu Picchu este, cu siguranţă, cel mai cunoscut sit arheologic din ţara mea, dar, evident, nu este singurul, deoarece Peru, aşa cum am spus mai sus, este una dintre culturile originare ale lumii, unde s-au creat, pe baza dezvoltării tehnologice a epocii şi a organizării politice, condiţiile necesare pentru o mare dezvoltare arhitecturală şi culturală.
Acest lucru a avut ca rezultat liniile Nazca, războaiele de ţesut ale culturii Paracas, turnurile funerare Chullpas, drumurile incaşe, care au permis coeziunea Imperiului Incaş, uimitoare, printre altele, pentru că au fost construite într-una dintre cele mai dificile geografii, vestigiile de la Kuelap din nordul Peru, Caral – primul centru urban din America – printre multe alte expresii minunate ale culturii peruane.
Este interesant de subliniat faptul că în Cusco catedrala situată în Plaza de Armas îşi are baza într-o structură incaşă: Palatul incaş Viracocha, numit Suntur Wasi. De asemenea, Mănăstirea Santo Domingo – tot în Cusco – este construită pe baza Coricancha, care înseamnă incintă de aur, care a fost cel mai sacru templu din perioada incaşă. Acestea sunt două bijuterii care reflectă mixul arhitectural şi fundamentul cultural din care se făureşte spiritul poporului peruan.
Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că popoarele precolumbiene au avut, de asemenea, dezvoltări tehnologice importante în domenii precum medicina. În vechiul Peru, de exemplu, se realizau trepanaţiile craniene, care constau în operaţii chirurgicale în care craniul pacientului era perforat prin răzuire şi incizii circulare, cu scopul de a vindeca durerile, tumorile, contuziile şi bolile psihice. Aceste progrese demonstrează măreţia acelor culturi andine care au înflorit cu mult înainte de sosirea europenilor în America.
La fel de remarcabilă este şi importanţa culturii amazoniene, care este un amalgam de tradiţii diverse, cunoştinţe ancestrale şi moduri de viaţă ale diferitelor grupuri etnice care locuiesc în Amazonul peruan, cum ar fi Asháninka, Bora, Shipibo-Conibo, Awajún, printre alţii, care au dezvoltat o legătură profundă cu mediul lor natural, ceea ce se reflectă în modul în care îşi dezvoltă agricultura, medicina şi practicile spirituale.
Toate aceste culturi precolumbiene sunt culturi vii care subliniază importanţa găsirii unui echilibru şi a unei armonii cu natura, lucru care se manifestă şi prin ritualurile, miturile şi arta lor, care încorporează elemente ale florei şi faunei locale şi formează o parte esenţială a identităţii peruane.
V. S.: Domnule Ambasador,
Ce perspective are administraţia de la Lima în relaţiile cu organizaţiile regionale sud-americane şi, bineînţeles, cu Uniunea Europeană? Ce strategii a adoptat statul dumneavoastră pentru dezvoltarea relaţiilor cu România?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Relaţiile Peru cu organizaţiile regionale atât din America Latină, cât şi cu cele europene, au ca scop continuarea aprofundării legăturilor cu acestea. În unele cazuri, aceste organizaţii au un caracter mai mult politic, iar în altele mai mult economic, dar ambele ne interesează, deoarece sunt instrumente de proiectare şi promovare a intereselor peruane pe scena internaţională.
Consolidarea prezenţei internaţionale peruane este întotdeauna un obiectiv al politicii noastre externe. Evident, caracteristicile acestei prezenţe în America Latină, şi în special în America de Sud, au trăsături speciale. Aspectul regional este întotdeauna cel mai sensibil, deoarece legăturile istorice, economice, politice, culturale şi sociale sunt multiple şi complexe, de o mare densitate şi, prin urmare, reprezintă o prioritate. Europenii ar trebui să înţeleagă foarte bine acest lucru datorită procesului de integrare în Uniunea Europeană, care este atât de important în această regiune.
În ceea ce priveşte obiectivele noastre în România, am răspuns deja mai sus.
V. S.: Domnule Ambasador,
Ce provocări stau în faţa decidenţilor de la Lima, privind relaţiile cu statele vecine? Care sunt locul şi rolul geopolitic şi geostrategic al statului peruan în contextul sud-american?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Relaţia de vecinătate este întotdeauna cea mai complexă şi fructuoasă relaţie pe care o are orice ţară în lume; vecinătatea implică relaţii istorice, culturale, sociale şi economice puternice şi profunde. Vecinii de la graniţă au adesea relaţii mai strânse între ei decât cu capitalele lor respective, datorită apropierii şi caracterului imediat al relaţiilor lor, chiar iau naştere legături de familie prin căsătorie şi de multe ori au servicii complementare.
În Peru, avem legături excelente cu vecinii noştri, care sunt cinci în ordine alfabetică: Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia şi Ecuador, cu marile diferenţe existente între aceste ţări, relaţiile sunt la fel de pozitive şi benefice pentru părţi.
În ceea ce priveşte rolul geopolitic al Peru, trebuie remarcat faptul că următorul summit APEC va avea loc în Peru în noiembrie a acestui an şi, în cadrul acestui eveniment, va fi inaugurat cel de-al treilea port de mare adâncime de pe coasta Pacificului american, singurul din America de Sud. Cu această importantă infrastructură, se estimează că transportul de mărfuri către şi dinspre Asia va fi redus cu 10-12 zile, ceea ce va face din Peru un hub maritim comercial şi poarta de intrare în Asia pentru restul Americii de Sud, ceea ce va permite, de asemenea, accesul la lanţurile valorice globale, generând locuri de muncă şi dezvoltare.
V. S.: Excelenţa Voastră,
Dacă îmi permiteţi, voi aborda şi problematicile legate de securitatea naţională a statului peruan, din perspectiva provocărilor interne determinate de mişcările sociale, traficul de stupefiante şi criminalitatea organizată ş.a.! Ce strategii a adoptat Lima pentru contracararea acestora, care din nefericire le regăsim la diferite dimensiuni, în marea majoritate a statelor lumii?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Ameninţările la adresa suveranităţii naţionale peruane nu provin de la vecinii noştri, cu care, aşa cum am subliniat mai sus, avem relaţii excelente şi cu care nu există posibilitatea unui conflict armat, aşa cum se întâmplă în Europa.
Cele mai presante probleme au fost problemele de frontieră care au produs diverse războaie în secolul al XIX-lea. În a doua jumătate a secolului XX, ceea ce a rămas nerezolvat din aceste probleme de frontieră s-a soluţionat prin negocieri diplomatice. În acest sens, America de Sud este un exemplu pentru întreaga lume.
Ameninţările la adresa suveranităţii noastre vin din partea crimei organizate internaţionale, a traficului de droguri, a exploatării miniere şi a exploatării forestiere ilegale, printre cele mai importante, care sunt cele care afectează cel mai mult securitatea cetăţenilor noştri, acestea sunt ameninţările reale cu care se confruntă guvernele din regiune. În Peru, sunt folosite toate mijloacele pentru a combate aceste fenomene, în special serviciile de informaţii pentru a putea detecta mişcările acestor grupuri şi pentru a putea captura principalii responsabili.
În ceea ce priveşte mişcările sociale, acestea fac parte din democraţie, nu pot fi considerate o ameninţare, ci mai degrabă parte a unei dinamici politice.
V. S.: Domnule Ambasador,
Consideraţi posibilă o colaborare dintre Revista GeoPolitica şi mediul ştiinţific peruan? La ce nivel şi cu ce institute şi centre de cercetare?
E.S. Felix DENEGRI BOZA: Revista GeoPolitica realizează o muncă importantă, deoarece stimulează dezbaterea pe teme de actualitate şi permite dobândirea unei percepţii şi cunoaşteri ale zonelor geografice diferite de cea europeană, care, uneori, nu sunt cunoscute cititorilor români. În acest sens, îi invit pe cititori să continue să aprofundeze temele ce ţin de mediul internaţional, întotdeauna cu o atenţie deosebită la echilibru şi imparţialitate. Lumea de astăzi este complexă şi necesită o analiză lipsită de pasiuni şi prejudecăţi. Doar aşa putem înţelege mai bine cele mai presante probleme care afectează planeta în prezent.
Vasile Simileanu: Excelenţă,
Vă mulţumim şi vă dorim să vă îndepliniţi cu succes obiectivele misiunii diplomatice în România!