Ion PETRESCU
analist militar
Recent, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, locţiitorul Şefului Statului Major al Apărării României, generalul-locotenent Gheor-ghiţă Vlad, a înmânat o distincţie de preţuire conaţionalului Vasile Simileanu – fondatorul şi directorul Revistei GeoPolitica, o publicaţie destinată celor care se delimitează de amatorismul unor terţi în geopolitică şi preferă studiile serioase, generate, de regulă, din mediile geografice puse sub lupa analizei.
GeoPolitica nu este un show electronic ratat de personaje reactivate de te miri cine, doar pentru a menţine iluzia existenţei şi în România, a unor publicaţii de referinţă (vorba vine) privind dinamica Europei de est şi a Balcanilor – încă incandescenţi din multe puncte de vedere.
Sumarul fiecărui număr din această revistă include articolele unor universitari autohtoni şi de pe alte meridiane, cerebrali, care nu se joacă evident cu analizele lor deloc mimate sau subordonate capriciilor unora, care redesco-peră geopolitica, doar când războiul bântuie vecina Ucraină.
Aşa cum pe micul ecran cei lipsiţi de telegenie au şanse mici de a cuceri tele-spectatorii, aşa şi în paginile unei reviste de geopolitică aceia fără simţul măsurii pro-priului condei şi al cunoştinţelor lor reale, nu mimate, sunt rapid depistaţi ca impostori.
A concepe o revistă este un pariu al fondatorului cu el însuşi.
A o menţine în atenţia publică este o victorie a celor care preferă esenţele geo-politice tari în sticluţe / formate relativ mici.
A o perpetua este consolidarea, în timp, a unui crez, pe care îl ai sau nu şi pe care şi alţi semeni îl susţin.
Revista GeoPolitica a invitat la serioase reflecţii publice, a oferit răspunsuri la provocările momentului, câte au fost acestea – într-o succesiune impusă de vremuri şi lideri temperamentali –, a reamintit faptul că deseori anumite lucruri se repetă la nivel înalt, nimic nefiind bătut în cuie.
La aniversarea revistei, directorul Vasile Simileanu merită felicitat, pentru toate împlinirile sale editoriale.
GeoPolitica este pro-vest, pro-NATO şi antitotalitarism de tip răsăritean sau asiatic.
Mulţi şi-ar dori simbolic această revistă la butonieră, sau menţionată pe cartea de vizită. Însă GeoPolitica a devenit marca unei gândiri multinaţionale, focalizată pe teme majore, de interes general.
Trebuie să ai perspectiva lumii care vine, pentru ca să gândeşti sumarele numerelor viitoare şi să ai forţa de a face diferenţa specifică dintre genialitate şi limitata putirinţă, plus calitatea de a detecta şi preţui modestia profesională a colaboratorilor de valoare.
Ion PETRESCU
analist militar