Prof. univ. dr. emerit Ioan IANOŞ
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Geografilor din România
Apariţia Revistei GeoPolitica – revistă de geografie politică, geopolitică şi geostrategie în anul 2003 a îmbogăţit spectrul publicaţiilor din domeniul geografiei şi al ştiinţelor politico-militare. Aceasta oferă un cadru optim de manifestare a opiniilor, dar mai ales de analize la zi a unor fenomene cu şanse pentru omenire, dar şi cu un risc incomensurabil. Ideea aparţine fondatorului acestei reviste, doctorului în ştiinţe geografice, Vasile Simileanu, adică celui care îmi solicită acest interviu şi pe care îl ofer cu mare plăcere! Şanse minime de reuşită i-au dat mulţi dintre colegii mei la începutul drumului, fără să ştie că în spatele unei activităţi la modă, de a înfiinţa o revistă la începutul mileniului, se ascundea o personalitate cu viziune, extrem de perseverentă şi care a sesizat că informarea, gândirea şi analiza în domeniul geopolitic aveau nevoie de un vector public.
Începutul a fost extrem de greu, întrucât, pe lângă resursele materiale personale, limitate, pe care le deţinea fondatorul revistei, era şi o masă relativ redusă de specialişti, dornici să publice în domeniu. În plus, mediul universitar, încorsetat de criterii, care limitează posibilitatea de creaţie şi canalizează performanţa spre cercetări şablon, s-a reorientat spre cercetări speculative cu efecte scientometrice individuale, care stârnesc competiţia pentru poziţii în carieră şi sporesc accesul la finanţare. La toate acestea se adaugă şi criteriile de ierarhizare a revistelor, care nu ţin cont de specificul acestora. O revistă, care publică articole, fără formule şi construcţii matematice, este considerată ca una lipsită de rigoare, uitându-se că cercetarea se poate baza pe idei logic structurate şi că totdeauna cercetările prospective au avut la bază astfel de idei.
Toate acestea au fost elemente descurajante pentru orice editor de revistă în domeniul geopoliticii şi al geografiei politice, dar nu pentru Dumneavoastră, care, cu o perseverenţă de invidiat şi cu un simţ al complicării politicii mondiale viitoare, aţi investit în analize geopolitice regionale şi globale. Aşa aţi reuşit să cooptaţi colaboratori dintre cei mai recunoscuţi în domeniu, oferind ştiinţei româneşti şi publicului larg o revistă redutabilă în domeniu. Nu este o revistă ca oricare alta, ci una, care acoperă o nişă vizibilă în informarea şi educaţia geopolitică a românilor. Opinia mea este că o astfel de revistă constituie un bun, care ar trebui să fie public, iar pentru aceasta s-ar impune o finanţare corespunzătoare de către stat, încât să fie facilitat accesul cititorilor la resurse inedite de informare corectă.
Eu vă felicit pentru împlinirea a două decenii de la apariţia acestei reviste şi vă doresc sănătate, putere de muncă, iar, în continuare, inspiraţie în alegerea subiectelor de dezbatere şi analiză. Prin vitalitatea acestei reviste, aţi demonstrat că o iniţiativă, chiar individuală într-un mediu academic, poate deveni tradiţie, când munca, inteligenţa şi viziunea fuzionează, generând satisfacţii profesionale, care estompează, parţial, sacrificiile materiale, dar mai ales, renunţarea la confortul, atât de drag fiinţei umane.
Mulţi ani Revistei şi mulţi ani Dumneavoastră, spre bucuria cititorilor!