Dumitru BORŢUN
Integrarea României în Uniunea Europeană trebuie să fie demnă (non–mimetică) şi armonică (non–conflictuală), folositoare şi construcţiei paneuropene, dar şi românilor. Pentru satisfacerea acestui deziderat considerăm că este necesară re-setarea culturală a societăţii româneşti, exact în sensul în care re-setăm un computer al cărui softwareeste depăşit şi ne zădărniceşte îndeplinirea obiectivelor.
Principala problemă pe care cercetarea din ţara noastră nu a rezolvat-o este depăşirea abordării psihologiste a specificului naţional, pe care savanţii perioadei interbelice au consacrat-o, sub impactul imensului lor prestigiu academic, ca pe singura abordare ştiinţifică.
Noi propunem altă abordare, altă teorie şi altă metodologie. Este vorba de o abordare epistemologică („epistemologie” în sensul larg, de teorie a cunoaşterii) – mai precis, de o abordare în termenii epistemologiei sociale (o teorie a cunoaşterii cu referire la „subiecţi în format mare” – grupuri şi subgrupuri, comunităţi, publicuri).
[…] Dumitru BORŢUN – Repere metodologice pentru elaborarea unui Proiect de Ţară 151 […]