Silviu COSTACHIE
În perioada 7-14 Decembrie 2002, a avut loc, la Institutul de Geografie al Universităţii din Potsdam-Germania, o întâlnire trilaterală, între reprezentanţii Departamentului de Geografie de la Universitatea din Potsdam – Germania, Catedra de Geografie Umană din cadrul Universităţii din Bucureşti – România şi Departamentul de Geografie din cadrul Universităţii din Tirana – Albania.
Reuniunea, care a grupat un număr de 14 cercetători şi cadre didactice universitare de la instituţiile de învăţământ superior amintite, a avut ca scop principal atât discutarea şi alinierea curriculum-urilor din domeniul Geografiei Umane şi al Geografiei Regionale, cât şi analiza aplicării şi omogenizării Sistemului de Credite Europene Transferabile. Întâlnirea a adus laolaltă trei sisteme de organizare a învăţământului geografic universitar, originale, dar extrem de asemănătoare. În urma prezentării planurilor de învăţământ şi a programelor analitice pentru disciplinele din domeniul Geografiei Umane şi al Geografiei Regionale, s-a putut observa multitudinea de similitudini în ceea ce priveşte organizarea şi structurarea informaţiilor din domeniu, în momentul predării.
La începutul manifestării, unul dintre coordonatorii proiectului 1 , prof.univ.dr. Heller, a făcut o succintă prezentare a sistemului folosit de colegii geografi germani de la Institutul de Geografie din cadrul Universităţii din Potsdam – Germania, pentru predarea Geografiei Umane şi a Geografiei Regionale. În urma prezentării şi a discuţiilor care au urmat, s-a desprins o primă concluzie importantă: Geografia Umană se constituie într-una dintre cele două direcţii fundamentale ale ansamblului ştiinţelor geografice, având o importanţă covârşitoare datorită locului şi rolului pe care omul le are în natură. Pornind de la această idee centrală, s-a subliniat importanţa accentuării acelor discipline care scot în evidenţă multiplele aspecte legate de existenţa omului în cadrul mediului geografic, şi, mai ales, scoaterea în evidenţă a aspectelor sociale implicate de colectivităţile umane cu reliefare teritorială. Ceilalţi participanţi germani, dintre care amintim doar pe prof.dr. Asche şi prof.dr. Herzig, alături de doi tineri doctoranzi, au prezentat pe scurt componentele principalelor discipline de Geografie Umană predate la institutul menţionat. Şi aici s-a putut observa o importanţă deosebită acordată disciplinelor relaţioniste şi, în acest sens, putem aminti doar faptul că Geografia Politică era prezentă în toate planurile de învăţământ, iar, ca importanţă pentru procesul de pregătire al studenţilor, ea apărea printre primele patru discipline, la toţi anii de studiu. Partea română, reprezentată de prof.univ.dr. George Erdeli şi subsemnatul, a prezentat succint modelul sistemului de predare în cadrul facultăţii noastre, pentru cele şapte specializări şi pentru toţi anii de studiu, inclusiv pentru Master şi Studii Aprofundate. În urma prezentării, s-a subliniat faptul că sistemul român, deşi nu acordă o egalitate ca pondere între disciplinele de Geografie Umană şi cele de Geografie Fizică (ultima categorie reprezentând mai mult de 60% din totalul disciplinelor), reprezintă totuşi un câştig în ceea ce priveşte problematica prezentată studenţilor, lucru recunoscut de toate părţile participante la întâlnire. Chiar colegii albanezi au subliniat complexitatea pregătirii studenţilor români, exprimată prin multitudinea de discipline din domeniul Geografiei Umane, care permit studentului formarea unui mod de gândire modern, relaţionist, ce-i oferă, ulterior absolvirii, o deschidere superioră pentru integrarea în diferite profesii şi meserii. Partea albaneză, condusă de prof.dr. Doka, a înfăţişat participanţilor sistemul albanez, subliniind faptul că, în prezent, în Albania se desfăşoară o susţinută reformă curriculară în domeniul învăţământului universitar, rezultatele observându-se, probabil, în anii care vor urma.
Proiectul amintit a cuprins, pe lângă discutarea curriculum-urilor din domeniul Geografiei Umane şi al Geografiei Regionale, şi o a doua parte, desfăşurată la Bucureşti, care a avut loc între 15-18 decembrie 2002 şi la care s-a discutat sistemul adoptat în domeniul Geografiei Fizice. Finalizarea proiectului, la care va fi prezentat un nou sistem propus participanţilor pentru notarea în cadrul Sistemului de Credite Europene Transferabile, se va desfăşura la Bucureşti, în luna mai a anului 2003, când se vor trage concluziile. Întâlnirea de la Potsdam – Germania a subliniat, încă o dată, necesitatea adaptării sistemelor de predare a disciplinelor din cadrul Geografiei Umane, la cerinţele comunitare europene, dar, în acelaşi timp, a demonstrat, prin exemplul colegilor germani, importanţa unor discipline relaţioniste, cum ar fi Geografia Politică, în formarea tinerei generaţii de studenţi, factorii de decizie ai zilei de mâine.
- Proiectul se datorează conlucrării mai multor organizaţii universitare şi din domeniul deciziei în învăţământul universitar, partea românească în cadrul organizării acestui proiect fiind reprezentată de d-nul prof.univ.dr. Ioan Ianoş, director în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Departamentul pentru Învăţământul Superior ↩
Coments