Parcevschii Nicolae Vasile,
Președintele Centrului de Geografie Istorică Militară,
psiholog militar, geograf militar, locotenent-colonel retragere,
absolvent 2022 al Școlii Doctorale a Academiei de Administrare Publică
Viitorul în viziunea Teoriei Jocurilor Reflexive (TJR) se arată a fi unul dramatic în urmatorii 20 ani, sub incidența unei noi forme polemologice- de conflict militar și doctrinar- strategic continuu în nemijlocita apropiere regională.
Provoacă reflexii următoarele aspecte:
1. Unul din factori este China, care va intra în confruntare directă cu SUA după 2028. Deși Rusia va trece peplanul trei, ea va fi un actor important în regiune, și China va respecta poziția ei de partener geostrategic. Iar războiul din Cazahstan se va afla sub reflexia Chinei, necătând că la început actorii geomilitari principali vor fi Franta, MB si SUA. Ansliusul Austriei din 1938, apoi cel al Crimeei în 2014 ne aduce spre dialectica logică de anșlius al Mongoliei de către China. Rusia nu se va implica în Mongolia sau Cazahstan din motivele psihoistorice a războiului ucrainean 2022, dar și tradiția diplomatică URSS de a nu incita China pe subiectul mongol.
2. Alt factor îl reprezintă baza militară a Chinei în CUBA care prin dinamismul chinez va fi operabilă către 2028. In viziunea TJR intervine o confruntare globală între China și SUA, după ce China în urma dinamicii economice devine prima putere economica din lume în 2028 + baza ei militară în Cuba. Confruntarea geopolitică și geoeconomică va dura 30 ani, sub auspuciul China+ BRICS neconditionat. Sa nu uităm de graful Rusia+ 2100, care perfect se integrează în graful viitorului China+ 720, prin subgraful doctrinei ruse a triadelor. UE are graful
elaborat doar pânâ în 2035. Acest fapt detestă imperfectiunea structurilor de analiză strategică. Moldova sub aspect doctrinar nu poate concura cu graful viitorolui RU + 2100 sau China+ 720 (elaborata pentru cicluri de 60 ani).
Strategia oficială a Chinei se numește ,,Strategia de dezvoltare a Chinei si lumii,,. Noi ca civilizatie am invațat bine-rău să pătrundem în istorie, care pe alocuri este falsificată. Psihoistoria, în mare masură, înlatură momentele de falsificare. Iar TJR priveste în viitor, având la bază și psihoistoria. Mă resemnează însă reflexia doctrinară milenară a Chinei bazată pe filosofia lui Confucius și teoria războiului lui Sun Tzu. Trebuie sa ne invățăm a gândi ca chinezii. Toate acestea sunt luate în calcul referitor la graful viitorului ,,Moldova- 2050,,.
Iar noua platformă geopolitică din Moldova trebuie sa pastreze integru propriul spațiu geografic și informational și să fie receptivă la scnimbările din lume. TJR reprezintă o astfel de disiplină care ,,sparge,,aspectele ascunse ale geopoliticii. Formând o punte spre viitor prin prezentul trecutului psihoistoric. Așa se procedează în TJR- operarea cu trecutul pentru dinamica viitorului.
Conform TJR, după 2030 se precalculează reformatarea ONU în aranjament nou de securitate globală, revizuirea Acodurilor de la Helsinki 1975, precum și a hotarelor geografice europene. Rusia va veni cu formula de pace pentru UE prin sintagma de destrămare a Ucrainei. Scopul final geostrategic și geopolitic al Rusiei fiind acesta, pe marginea războiului ucrainean 2022. Cum vor reacționa statele în aceste condiții este un alt subiect al cercetării TJR. România în aceste condiții trebuie să fie abilă de a gestiona aceste schimbări de paradigme destul de periculoase și pentru ea.
Aceste narațiuni ar părea fantasmogorice, dacă nu ar avea la bază o disciplină științifică recunoscută a TJR, ciclurile seculariste după T. Pichetti, S. Condratiev, Iu. Moisei s.a.. Pe mine ca cercetător stiințific mă interesează la maxim aspectul Irenologic universal pentru a nu cădea în capcana lui Tucidide. În caz contrar se inițiază un nou cataclism mondial, asemănător cu cel după Trianon 1920.
Concluzie
Comunitatea internațională la etapă actuală nu a conștientizat necesitatea convețuiri irenologice, războaele și conflictele vor continua sub diferite motive și în următorii 50 ani. Perturbațiile geopolitice private sub aspect științific TJR, vor aduce noi paradigme de acomodare a guvernelor la dinamica dramatică a schimbărilor. Țara care posedă TJR este deținătoarea unei noi arme din arsenalul geostrategic, cât de mică sau neînsemnată ar fi în plan geopolitic, astfel majorând șansele ei de supravețuire în lumea Marilor puteri mondiale.
14.06. 2023