Observatii si constatari de Dr. Nicholas Dima
China si locul ei in lume
Se crede ca civilizatia a inceput la Summer in Mespotamia in urma cu circa sase mii de ani, dar cea mai veche civilizatie continua din lume este cea Chineza. De altfel, in mod traditional China era cunoscuta ca Imperiul Ceresc sau Regatul Central si in prezent tinde sa-si reocupe vechiul tron, ceace creiaza problem altor mari puteri.
Cu o populatie de un miliard 400 de milioane, cu o natura intens exploatata si cu resurse limitate, China e nevoita sa-si extinda influenta la nivel regional si global. Aceasta tendinta se face insa in detrimentul altor taril si contravine pozitiei globale a Americii. In acelasi timp, relatiile Chinei su Rusia, a treia putere a lumii contemporane, sunt in prezent relativ bune, dar interesele de lunga durata ale celor doua tari nu coincid. Cum vor evolua relatiile dintre marile puteri in viitor nu se stie, dar sa revenim la istoria si evolutia Chinei.
***
Numele de China provine de la primul ei imparat, Chin, care a trait in jurul anilor 200 inaintea erei noastre. In antichitate China era cea mai avansata tara din Asia si a ramas multe secole o tara puternic dezvoltata cultural si economic. Pe la 1300 AD China avea cea mai avansata agricultura din lume. In secolul al 15-lea avea cea mai moderna flota din lume. Vasele chinezesti, mult superioare celor europene de la acea vreme, puteau sa navigheze tot globul si sa descopere toata lumea, inclusiv America. Navigatorii chinezii au ajuns pana la Oceanul Inghetat de Nord in care nu am mai putut inainta si pana in centrul Oceanului Pacific. Vasele chinezesti s-au intors din milocul Pacificului crezand ca nu mai exista nimic dincolo de orizont. Ulterior, paranoia si teama de idei straine l-au determinat pe unul din imparatii Chinei din acele timpuri sa dispuna distrugerea flotei. Curand dupa ce a ajuns la apogeu, universul traditional “sinocentric” a fost compromis si China s-a prabusit pentru ca a refuzat sa invete de la popoarele straine pe care le considera barbare.
In urmatoarele 3-4 secole China a regresat continuu si deabea in secolul 19 s-a trezit la noua realitate a lumii. Apoi, in primii ani de communism in secolul 20, a incercat sa ajunga la progres prin mijloace politice, ceace a aruncat-o in haos social si economic. In ultimele decenii Beijinul a recurs totusi la reforme reale si chinezii au avut prilejul sa dovedeasca din nou ca sunt un mare popor. Realizarile Chinei din ultimele decenii sunt de-a dreptul exceptionale. Tara s-a industrializat, s-a urbanizat si s-a modernizat intr-un ritm neasteptat. Drept rezultat, dezvoltarea ei recenta e unica in istoria lumii.
Miracolul economic chinezesc a fost inspirat si declansat de Deng Siao Ping care a introdus sloganul interzis sub Mao: E splendid sa fii bogat (To get rich is glorious). (Citat din Nova TV 20 April 2004). Din 1978 pana in 2003, in numai 25 de ani, rata dezvoltarii economice a Chinei a fost de 8 la suta pe an si veniturile chinezilor au crescut de patru ori. Americii i-au trebuit 50 de ani doar sa dubleze veniturile oamenilor. Dela ‘civilizatia bicicletelor’ China a trecut direct la ‘civilizatia automobilelor.’ Una din consecintele nedorite ale acestei dezvoltari ultra-rapide e poluarea aerului si deteriorarea mediului. Ce se va intampla insa cand China va ajunge la paritate cu America unde exista doua automobile la trei locuitori? Vom mai putea respira? Nu se stie, dar nimeni nu poate opri dorinta oamenilor de a prospera.
***
Chinezii sunt oameni intreprinzatori si muncitori si se multumesc cu putin. Ei sunt totodata foarte buni negustori, dar sunt si tribali. Ei migreaza in familii, locuesc impreuna, fac economii, si dupa ce s-au instalat bine intr-o tara incep sa investeasca in afaceri si treptat ajung sa domine economia locala. Cu asemenea trasaturi, imigrantii chinezi au ajuns sa domine aproape complet tarile din Asia de Sud-Est in care multi dintre ei s-au stabilit.
In Tailanda, de exemplu, ei alcatuest 10 la suta din populatia tarii, dar detin 50 la suta din produsul ei brut (GDP). In Filipine situatia e asemanatoare. In Malaezia, chinezii alcatuesc 30 la suta din populatie si domina in totalitate economia tarii. Autoritatile de la Beijin numesc cooperarea cu etnicii chinezi din sud-estul Asiei drept ‘zona comuna de co-prosperitate.’ Toate afacerile cu Beijinul se fac prin ei. Chinezii au ramas insa izolati de populatiile majoritate locale preferand sa traiasca in ghetouri, ceace a dus la mari resentimente. Altfel, miracolul chinez e o realitate care in przent da de gandit multora si in special Americii.
Din punct de vedere global, China se opune hegemoniei globale Americane in timp ce Washingtonul respinge ferm perspectiva unei Asii dominata de China. Pe plan geopolitic, de exemplu, Statele Unite considera Tibetul o tara diferita de China si e hotarita sa o apere cu orice pret. In acelasi timp, America se opune politicii Beijinului de asimilare fortata in provinicia Sinkiang din vestul tarii unde foarte multi locuitori sunt musulmani. De fapt, zece la suta din populatia Chinei e alcatuita din minoritati, dar aceste minoritati ocupa 60 la suta din suprafata tarii si locuesc in zonele periferice ale Chinei. In consecinta, minoritatile respective confrunta Beijinul cu probleme de stabilitate si securitate.
Ca mari puteri, America si China raman pe pozitii opuse, chiar incompatibile, si pot ajunge la o confruntare armata. Pe de alta parte, atat China cat si Rusia considera America drept principalul lor adversar, dar interesele Chinei si Rusiei sunt diferite. In ultima vreme, de exemplu, milioane de chinezi au migrat legal sau ilegal in estul Siberiei si numarul lor e in crestere. Confruntata cu probleme demografice si economice proprii, si mai recent cu razboiul din Ucrain, Moscova nu a reactionat, dar viitorul relatiilor ruso-chineze ramane incert.
China de azi intampina si ea probleme demografice majore. Dupa ce zeci de ani, timp in care guvernul a interzis familiilor sa aiba mai mult decat un singur copil, la ora actuala China nu mai are suficiente brate de munca sa inlocuiasca populatia imbatranita a tarii. In acelasi timp, pentru ca parintii chinezi prefera copii de sex masculin, China are in prezent peste 30 de milioane de barbati tineri pentru care nu exista sotii. Acest dezechilibru creiaza probleme economice, politice si sociale.
Pe plan social, societatea chineza a revenit in mare masura la Confucianism si la vechile ei valori. Aceasta inseamna respect pentru ordine si autoritati si suprematia colectivitatii si a familiei asupra individului. In prezent, in urma marilor ei realizari economice, Chinezii se considera din nou superiori altor culturi si civlizatii. Pentru ei, occidentalii sunt aroganti si America vrea sa domine lumea, ceace este incompatibil cu aspiratiile Chinei. Se va ajunge la un conflict in triada marilor puteri actuale, America, China si Rusia? Nimeni nu stie, dar am putea afla mai curand decat am dori. Conflictul fierbinte actual din Ucraina si cel mognind din Stramtoarea Taivan sunte semne de rau augur!
America si Globalizarea
Globalizarea e o intentie care ar putea fi chiar frumoasa! Numai ca Blaise Pascal a atras atentia acum vreo trei sute de ani ca Iadul e pavat cu intentii bune. Altfel, globalizarea pune profitul inaintea oamenilor si inlocueste credinta traditionala in divinitate cu conceptul de drepturile omului. Noile drepturi reprezinta insa religia celor fara Dumnezeu. Se promoveaza cu precadere drepturile homosexualilor, ale puscariasilor, ale libertinajului, ale claselor presupuse dezavantajate si ale tuturor minoritatilor reale sau inventate. Puternicii noilor vremuri fac totul pentru a diviza lumea si a invrajbi oamenii. Divide et impera!
Globalizarea e sustinuta si impusa de elita economica mondiala si de marile corporatii din Statele Unite, dar nici Ameirca nu sta insa pe roze. In prezent exista in SUA cinci clase sociale:
Elita celor unu la suta, care atunci cand cumpara ceva nu intreaba nici odata cat costa obiectul dorit;
Clasele mijlocie mare, medie, si mica, toate trei traind respectiv, foarte bine, bine si confortabil;
Clasa disperata, care nu are nici o speranta sa ajunga mai bine.
Analistii au constatat ca cele trei clase de mijloc se subtiaza insa continuu si risca sa dispara in timp ce clasa suprabogata creste, iar saracimea se ingroasa.
Personal, in calitate de cetatean American de clasa mijlocie, eu ma simt strivit la mijloc si desi as vrea sa ma ridic, forta gravitationala sociala ma trage in jos.
***
Pe plan politic si social, odata cu slabirea claselor de mijloc, democratia Americana sufera pentru ca au fost golite de continut educatia, disciplina si constiinta morala. Altfel, democratia e un proces si o nazuinta, nu e un scop in sine, ceace inseamna ca spiritul democratiei trebue cultivat si intretinut continuu. In acelasi timp, democratia inseamna foarte putin pentru omul sarac si infometat. Omul disperat vrea sa supravietuiasca indiferent de formele de guvernare. Si cand nu mai poate supravietui, omul sarac recurge la orice: inselatorie, faradelegi, revolte, rebeliuni si chiar acte teroriste. Guvernul oricarei tari are datoria sa intervina prin legi si prin masuri speciale sa elimine saracia excesiva si sa contracareze polarizarea sociala.
Legile oricari tari ar trebui sa oglindeasca traditiile, obiceiurile, mentalitatea si foarte important, nevoile intregului popor. Ele nu pot fi impuse din afara. Intr-o lume globalizata, marile corporatii sunt interesate doar de profituri, de muilte ori in detrimentul omului de rand si in special in detrimental tarilor nedezvoltate. Economia oricarei tari ar trebui sa ramana o prioritatate nationala controlata si dirijata de guverne in slujba tuturor oamenilor. Globalistii vor sa smulga economiile nationale din mainile guvernelor si sa le dirijeze in interesul lor. Ei vor sa inlocuiasca totodata cultura nationala cu un surogat de cultura internationala si sa desfiinteze religiile traditionale pentru a fi inlocuite cu zisele drepturi ale omului.
Din punct de vedere strict economic, globalizarea a adus totusi si unele beneficii, in special tarilor avansate unde unii profitori s-au indulcit la miere. Asemenea societati au intrat insa in declin moral si s-au indepartat de la scopul spiritual al omului. Decadenta morala e evidenta acum in multe tari si se poate masura prin cifre. A crescut consumul de alcol si de droguri, criminalitatea si actele de violenta sunt comune, se destrama familiile, educatia tineretului e neglijata, etica traditionala a muncii a inceput sa dispara. Cea mai grava consecinta a globalizarii consta in scindarea societatii in doua categorii: cei care profita si masa celor multi de care sufera. Altfel, nu e nimic rau cu globalizarea…