Dexter Van Zile
Sursa: Middle East Forum
Tarek Fatah, unul dintre giganții fondatori ai mișcării globale de combatere a islamismului și o figură de prim rang în efortul de a actualiza practica islamului în lumea modernă, a murit la sfârșitul săptămânii trecute, după o lungă boală. Fatah, care a fost membru al Forumului pentru Orientul Mijlociu din 2014, a fost un apărător curajos al democrației, libertății și pluralismului împotriva jihadismului și islamismului.
“Nu era doar inteligent și curajos, ci și aproximativ cel mai elocvent și vesel vorbitor pe care am avut vreodată plăcerea să-l ascult – și să fiu inspirat de el”, a declarat președintele Middle East Forum, Daniel Pipes.
Colaborator de lungă durată al ziarului Toronto Sun și un popular prezentator de emisiuni radiofonice la CFRB 1010, Fatah a promovat cauza islamului moderat, luptând împotriva islamismului și încurajându-i pe alți moderați să se exprime împotriva abuzurilor islamiștilor. Pe lângă faptul că îi îndemna pe musulmanii moderați să salveze Islamul de islamiști, el și-a făcut în mod regulat de rușine colegii de stânga pentru eșecul lor de a se confrunta cu islamismul. Fatah a oferit aceste mesaje în două cărți premiate, Chasing a Mirage: The Tragic Illusion of an Islamic State (John Wiley & Sons, 2008) și The Jew is Not My Enemy: Unveiling the Myths that Fuel Muslim Anti-Semitism (McClelland & Stewart, 2010).
În “Chasing a Mirage”, Fatah și-a încurajat concetățenii musulmani să se întoarcă la principiile universale pe care susținea că au fost abandonate de elitele musulmane în secolele de după moartea lui Mahomed, declarând că “mesajul Coranului este suficient de puternic pentru a rezista faptelor istoriei. Am convingerea că musulmanii sunt maturi și siguri de identitatea lor pentru a face față adevărului”.
În “Evreul nu este dușmanul meu”, Fatah le-a spus compatrioților săi musulmani: “Avem de ales. Fie ne lăsăm consumați de ură, fie îi abordăm pe evrei ca pe niște semeni, în cel mai rău caz ca pe niște adversari într-o dispută politică, nu ca pe niște monștri destinați să ne fie dușmani pentru totdeauna”.
Fatah, care a emigrat din Pakistan în Canada la începutul anilor 1980, a fondat Congresul Musulman Canadian, un grup angajat în lupta împotriva islamismului și în promovarea separării dintre religie și stat. În 2012, el a lansat o campanie online care a avut un rol important în câștigarea Premiului Nobel pentru Pace 2014 de către Malala Yousafzai pentru eforturile sale de a educa fetele din Pakistan.
Fatah a atacat în mod regulat organizațiile islamiste din Occident. Într-un articol publicat în Toronto Sun în 2015, Fatah a condamnat grupurile de susținere a musulmanilor din America de Nord pentru refuzul lor de a condamna jihadismul în urma atacului din San Bernadino, California, soldat cu moartea a paisprezece persoane, deplângând faptul că este prea mult să ceară organizațiilor islamice să “recunoască faptul că a venit timpul să condamne “jihadul” însuși și să înceteze să mai joace cartea victimei”.
De asemenea, el a evidențiat legăturile dintre președintele Barack Obama și Frăția Musulmană, declarând că președintele este îndrăgostit de islamul ortodox ultraconservator, o mișcare care se ascunde în spatele etichetei de “musulmani moderați” și a terminologiei de stânga. El a avertizat că activiștii Frăției Musulmane își folosesc influența pe care o au la Casa Albă pentru a înființa moschei islamiste în SUA, promovând islamul radical antiamerican. Fatah a dat glas musulmanilor moderați care au condamnat prietenia lui Obama cu islamismul american. “Ne aflăm într-o criză din cauza intruziunilor necontrolate ale doctrinei extremiste în Occident”, a declarat Asra Nomani pentru Fatah. “Trebuie să răspundem cu o reformă musulmană care să susțină pacea, drepturile omului și guvernarea seculară.”
Fatah a fost un adversar neînfricat al corectitudinii politice, susținând în 2015 că oficialii guvernamentali ar trebui să intervieveze și să interogheze fiecare bărbat adult care sosește singur din țările arabe, Pakistan, Iran, Afganistan, Nigeria și Somalia – indiferent de religie, culoare sau naționalitate. El a cerut oficialilor să spună fiecărei moschei din America de Nord să pună capăt tuturor referințelor depreciative la “kufr” (creștini, evrei, hinduși și atei) în rugăciunile rituale, altfel își vor pierde statutul de organizație caritabilă. De asemenea, el a cerut guvernelor să interzică donațiile de peste mări din Arabia Saudită și din alte surse arabe din Golf către moscheile din America de Nord.
Fatah, care a descris niqab-ul ca fiind “steagul islamismului”, a promovat statutul femeilor care trăiesc în medii majoritar musulmane. El a lăudat-o pe activista pentru drepturile femeilor Ayaan Hirsi Ali pentru prestația sa într-o dezbatere din 2016 despre statutul femeilor în islam. Fatah a precizat că lucrurile s-au încins în mod deosebit atunci când Ali a ridicat problema căsătoriei copiilor în islam.
“Se pare că conflictele din cadrul islamului, care au început acum 1.400 de ani pe patul de moarte al profetului Mahomed, ne vor însoți atâta timp cât noi, musulmanii, vom rămâne nepăsători față de ceea ce ne înconjoară”, a scris el. “Îmi cer scuze celorlalți”.
Vestea morții lui Fatah a stârnit laude din partea susținătorilor săi din America de Nord și Pakistan. “Fără frică. Acesta este singurul cuvânt care, pentru mine, l-a descris cel mai bine pe Tarek Fatah”, a scris Lorrie Goldstein în Toronto Sun. “[N]u l-a speriat nimic pe Tarek Fatah. Nici amenințările cu moartea din partea unor fanatici. Nici arestările. Nici încarcerarea de către regimurile dictatoriale din străinătate, toate acestea le-a îndurat cu un stoicism remarcabil, curaj și chiar umor.”
Fiica lui Fatah, Natasha, a oferit un omagiu emoționant pe Twitter după moartea sa, proclamându-l “o voce a celor oprimați, a celor care nu sunt învingători și a celor oprimați”.
Dexter Van Zile is managing editor of the Middle East Forum publication Focus on Western Islamism.