Sursa: https://www.memri.org/reports/repercussions-saudi-iranian-deal-jordan-close-normalizing-relations-iran
Acordul mediat de China, semnat de Arabia Saudită și Iran la 10 martie 2023, în care au convenit să își reînnoiască relațiile după o pauză de șapte ani[1], începe să provoace schimbări semnificative în regiune, inclusiv mișcări de reînnoire a relațiilor dintre Iordania și Iran, care au fost la un nivel diplomatic scăzut din 2016[2].
Într-o conversație telefonică din 20 aprilie 2023 între ministrul iordanian de externe Ayman Al-Safadi și omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, s-a convenit că cele două țări vor avansa spre normalizare și vor aborda diverse puncte de dispută între ele, inclusiv traficul de droguri de către elemente susținute de Iran peste granița dintre Siria și Iordania.
Potrivit cotidianului online Raialyoum.com, apropierea dintre Iordania și Iran a fost inițiată de prințul moștenitor saudit Muhammad Bin Salman, în coordonare cu elemente americane care au dat undă verde acestui demers. Cotidianul qatarez Al-Quds Al-Arabi, cu sediul la Londra, a apreciat că Iordania intenționează să numească un nou ambasador la Teheran.
Trebuie remarcat faptul că, de la semnarea acordului de normalizare între Arabia Saudită și Iran, a existat o dezbatere publică aprinsă în Iordania cu privire la implicațiile acestui acord pentru relațiile Iordaniei cu Iranul și la posibilitatea de a reînnoi aceste relații. Unele articole din presa iordaniană au descris o astfel de apropiere ca fiind un interes iordanian și au cerut întoarcerea ambasadorilor. Altele au îndemnat la prudență și au cerut să se testeze intențiile Iranului înainte de a lua măsuri pentru a încălzi relațiile[3].
Mai jos sunt prezentate detalii din relatările din presa arabă și iraniană despre conversația telefonică dintre miniștrii de externe iordanian și iranian și despre semnele de apropiere dintre cele două țări.
Agenția oficială de știri iordaniană Petra: Părțile vor acționa pentru normalizarea deplină a relațiilor
Potrivit informațiilor furnizate de agenția oficială de presă iordaniană Petra, conversația telefonică dintre miniștrii de externe ai Iordaniei și Iranului a abordat “modalitățile de gestionare a mai multor probleme bilaterale dintre cele două țări”. Ministrul iordanian, Ayman Al-Safadi, a subliniat că “Iordania, la fel ca toate țările arabe, este interesată de relații bune cu Iranul, bazate pe principiile vecinătății, neamestecului în afacerile interne și cooperării, care este benefică pentru ambele țări și pentru regiune.” El a făcut apel la “continuarea discuțiilor practice, transparente și sincere pentru a aborda toate chestiunile pendinte, inclusiv situația de la granița dintre Iordania și Siria și provocările reprezentate de contrabanda cu droguri în Iordania [de către elementele susținute de Iran de pe partea siriană a graniței]”.”
Potrivit raportului, miniștrii au convenit “să avanseze discuțiile de securitate dintre țări [care au început, cu medierea irakiană, în vara anului 2022] și să abordeze problemele pendinte între ele”. [Miniștrii au convenit] să își mențină contactele politice pentru a ajunge la înțelegeri care să pună bazele viitoarelor relații [dintre țări]… care vor contribui la consolidarea securității, stabilității și cooperării în regiune”.
De asemenea, potrivit raportului Petra, miniștrii au convenit să se întâlnească în curând “pentru a continua să discute modalitățile de depășire a provocărilor din relațiile dintre cele două țări surori, în vederea normalizării depline a relațiilor într-un mod care să servească interesele ambelor țări și să contribuie la încetarea crizelor și tensiunilor din regiune”. Ministrul iordanian a salutat acordul dintre Iran și Arabia Saudită, calificându-l drept “un pas important în direcția rezolvării tensiunilor din regiune și a consolidării securității și stabilității”. La rândul său, ministrul iranian a subliniat că “Iranul caută să își dezvolte relațiile cu Iordania și apreciază rolul Iordaniei în regiune”. Miniștrii au transmis urările reciproce de Eid Al-Fitr ale șefilor lor de stat și au discutat, de asemenea, despre problema palestiniană[4].
Agenția de știri iraniană ISNA a relatat că Abdollahian și-a exprimat aprecierea pentru eforturile Iordaniei în susținerea poporului palestinian și a locurilor sfinte din Ierusalim și a declarat că “statul sionist de apartheid este cea mai mare amenințare la adresa regiunii și a națiunii islamice”. De asemenea, el a subliniat necesitatea unității islamice și a realizării depline a drepturilor palestinienilor, subliniind în același timp că “mâinile sioniștilor [care ajung la] Al-Aqsa trebuie tăiate”. Potrivit ISNA, ministrul iordanian “a declarat că țara sa este dispusă să dezvolte legăturile dintre [Iordania și Iran]” și că “Iranul este o țară importantă în regiune și acordăm o mare importanță dezvoltării legăturilor cu aceasta”[5].
Raialyoum.com: Prințul moștenitor saudit a fost cel care a inițiat apropierea dintre Iordania și Iran, “în coordonare cu SUA”
Cotidianul online pan-arab Raialyoum.com a relatat, citând “diplomați și experți americani”, că prințul moștenitor saudit Muhammad Bin Salman (MBS) este cel care a “inițiat” apropierea dintre Iordania și Iran “în coordonare cu instituții și personalități americane” care au dat undă verde acestei acțiuni. De asemenea, raportul a susținut că problema apropierii dintre Iordania și Iran ar fi fost discutată în cadrul unei întâlniri din 20 aprilie între MBS și regele Iordaniei, ‘Abdullah, în timpul ultimei vizite a acestuia din urmă în Arabia Saudită[6].
Cotidianul qatarez cu sediul la Londra Al-Quds Al-Arabi a apreciat că Iordania, care și-a rechemat ambasadorul de la Teheran în 2016 în semn de protest față de atacul asupra ambasadei saudite din această țară, intenționează să numească un nou ambasador în Iran. Cele două țări, a adăugat acesta, sunt susceptibile să ajungă la înțelegeri în materie de securitate “în ceea ce privește chestiunile pendinte”, principala dintre ele fiind distanțarea forțelor Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) ale Iranului la cel puțin 40 km de granița dintre Siria și Iordania și o supraveghere mai strictă a elementelor susținute de Iran pentru a preveni traficul de droguri din Siria în Iordania[7].
Rapoartele mass-media indică, de asemenea, că, la 13 aprilie, cu o săptămână înainte de conversația telefonică dintre miniștrii de externe, ambasada iraniană din Amman a organizat un iftar festiv (masa de seară care încheie postul zilnic de Ramadan) la care au participat politicieni și jurnaliști iordanieni. Evenimente de acest fel au avut loc și în anii precedenți. Dar, potrivit Raialyoum.com, de la semnarea acordului dintre Arabia Saudită și Iran, Ali Asghar Nasseri, însărcinatul cu afaceri iranian în Iordania, care a organizat iftar-ul, “poate acționa cu mai multă libertate și cu mai puține limitări în calitate de reprezentant diplomatic [al Iranului]” în Iordania[8].
[1] See MEMRI See MEMRI Special Dispatch No. 10522, In Saudi Press, Cautious Optimism Follows Saudi-Iranian Renewal Of Relations, March 13, 2023.
[2]În aprilie 2016, Iordania și-a rechemat ambasadorul din Iran din cauza “intervenției acestuia din urmă în afacerile interne ale țărilor arabe, în special ale statelor din Golf”. Acesta a fost un gest de solidaritate cu Arabia Saudită, aliatul Iordaniei, a cărei ambasadă de la Teheran fusese atacată și incendiată de revoltătorii iranieni cu trei luni mai devreme. La începutul anului 2019, ultimul ambasador iranian în Iordania, Mojtaba Ferdosipour, și-a încheiat mandatul, iar Iordania a refuzat să primească un nou ambasador iranian.
De-a lungul anilor, Iordania a adoptat o poziție prudentă față de Iran din cauza amenințărilor pe care le reprezintă această țară. Regele Abdullah al II-lea a avertizat cu privire la ambițiile expansioniste ale Iranului în regiune și la eforturile sale de a crea un continuum teritorial care să se extindă din Iran până în Liban, pe care l-a numit în 2004 “semiluna șiită”. Războiul civil din Siria și implicarea din ce în ce mai mare a Iranului în această țară au adâncit îngrijorarea Iordaniei cu privire la Iran, în special în ceea ce privește prezența milițiilor iraniene și a milițiilor susținute de Iran la granița dintre Siria și Iordania, pe care regatul o consideră o amenințare strategică gravă la adresa securității sale. În plus, în ultimii ani, milițiile susținute de Iran au fost implicate în încercări de a introduce ilegal droguri și arme din Siria în Iordania. A se vedea MEMRI Inquiry & Analysis Series nr. 1683, Following Renewal Of Saudi-Iranian Relations, Debate In Jordanian Press Over Whether Jordan Should Also Reconcile With Iran, March 29, 2023.
[3] See MEMRI Inquiry & Analysis Series No. 1683 – Following Renewal Of Saudi-Iranian Relations, Debate In Jordanian Press Over Whether Jordan Should Also Reconcile With Iran – March 29, 2023.
[4] Petra.gov.jo, April 20, 2023.
[5] Isna.ir, April 20, 2023.
[6] Raialyoum.com, April 20, 2023.
[7] Alquds.co.uk, April 22, 2023.
[8] Raialyoum.com, April 14, 2023.