Articol realizat de: Olena Temchenko, avocat la Centrul Expert pentru Drepturile Omului
Violul este omniprezent în război. Este, de asemenea, o crimă împotriva umanității și o crimă de război, iar comandanții militari trebuie să urmărească penal soldații care comit violuri. Cu toate acestea, soldații ruși care comit violuri în Ucraina primesc sprijinul tacit al comandanților lor, ceea ce face ca liderii ruși și Putin însuși, să fie eligibili pentru urmărire penală, la fel ca Bosco Ntaganda din Republica Democrată Congo, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru complicitate la viol, spune Olena Temchenko, de la Centrul Expert pentru Drepturile Omului, cu sediul în Ucraina.
Violența sexuală a mers aproape întotdeauna mână în mână cu războiul. Cu toate acestea, omenirea a încercat să stabilească anumite reguli și interdicții corespunzătoare pentru desfășurarea războiului. În Convențiile de la Geneva din 1949 și în protocoalele adiționale la acestea, interzicerea violului este stabilită direct, dar și indirect, prin interzicerea torturii și a relelor tratamente atât în timpul conflictelor armate internaționale, cât și în timpul conflictelor armate interne.
În pofida poziției unanime a comunității mondiale, alături de verdictele în cazuri de mare notorietate la Curtea Penală Internațională și de dezvoltarea răspunderii penale pentru astfel de crime în instanțele naționale, violul continuă să facă parte din conflictele secolului XXI.
Ce s-a întâmplat în Republica Democrată Congo
- Uniunea Patrioților Congolezi (UPC) și Forțele Patriotice pentru Eliberarea Congo (FPLC) au participat la un conflict armat neinternațional cu partea adversă în Ituri, o provincie din Republica Democratică Congo, în 2002-2003. Unul dintre liderii acestor formațiuni armate a fost Bosco Ntagandu. Soldații UPC și FPLC au violat femei, copii și bărbați.
- În februarie 2003, după un atac reușit condus de unitățile UPC/FPLC asupra satului Kobu și a altor sate din apropiere, soldații au luat prizonieri și au violat femei și unii bărbați.
S-a stabilit uciderea unei femei care încerca să se apere de soldații care o violau.
Copiii au fost violați: o fată pe nume Nadej, care avea aproximativ nouă ani și care a fost dusă să studieze în tabăra Lingo, a fost violată și a murit din cauza rănilor. O altă fată, care avea mai puțin de 15 ani, a fost reținută cu forța în tabăra Appartements din Mongbwal și violată în mod repetat de mai mulți soldați. - Curtea Penală Internațională, în cauza Procurorul împotriva lui Bosco Ntaganda (ICC-01/04-02/06), a concluzionat că acțiunile UPC/FPLC împotriva populației civile au fost rezultatul previzibil al unei strategii premeditate care viza populația civilă; crimele au fost comise în conformitate cu politica UPC/FPLC, în cadrul căreia Bosco Ntaganda îndeplinea o funcție militară esențială.
- În ciuda afirmațiilor făcute de anumiți comandanți în fața soldaților că “orice soldat care … violează femei sau fete va fi împușcat mortal”, operațiunile militare au inclus violuri. Niciun membru al formațiunii UPC/FPLC nu a fost pedepsit pentru acest lucru.
- Deși în aceste cazuri, precum și în alte cazuri de violuri ale populației civile, nu s-a dovedit implicarea directă a lui Bosco Ntaganda, la 8 iulie 2019, Curtea Penală Internațională l-a găsit vinovat, dincolo de orice îndoială rezonabilă, de 18 capete de acuzare pentru crime de război și crime împotriva umanității.
- În special, în conformitate cu articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma, Bosco Ntaganda a fost găsit vinovat, în calitate de autor indirect, de viol ca infracțiune împotriva umanității [articolul 7 alineatul (1) litera (g) din Statutul de la Roma] și ca infracțiune de război [articolul 8 alineatul (2) litera (e) (vi) din Statutul de la Roma]. Acesta a fost condamnat la 30 de ani de închisoare.
Violurile în masă ale populației civile comise de militarii ruși au devenit o realitate teribilă în ultimul an de invazie la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.
După ce au fost eliberate teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, au fost dezvăluite fapte de violuri ale civililor de către militarii ruși.
- În regiunea Kiev, în martie 2022, doi militari ruși au intrat în locuința unui cuplu, au violat de mai multe ori o femeie în vârstă de 22 de ani, au comis acte de violență sexuală împotriva soțului ei și au forțat cuplul să întrețină relații sexuale în prezența lor. Unul dintre soldați a forțat-o apoi pe fiica de patru ani a cuplului să facă sex oral cu el, ceea ce este considerat viol.
- Într-un alt sat, soldații ruși au răpit două femei și au împușcat mortal un bărbat care încerca să își protejeze soția. Militarii ruși le-au dus pe ambele femei într-o cameră unde au fost violate și agresate sexual.
- La 13 martie 2022, soldații ruși au intrat într-o casă privată din satul Mala Rohan, regiunea Harkov. Unul dintre ei, amenințând cu o armă, a dus-o pe femeie în camera alăturată, a violat-o, obligând-o să facă sex oral, în timp ce o amenința că îi va ucide copilul. Soldatul a violat-o în mod repetat pe femeie, i-a tăiat gâtul și obrazul cu un cuțit, a bătut-o în față și i-a tăiat șuvițe de păr. Când a plecat, femeia și familia ei au mers pe jos până la Harkov, unde a primit asistență medicală.
- A fost înregistrat un caz în care opt soldați ruși au violat un bărbat care a fost oprit la un punct de control.
- Martorii au raportat cazuri în care comandanții au organizat violuri sau au dat instrucțiuni care lăsau să se înțeleagă că le aprobă. Astfel, în timpul ocupației temporare a regiunii Kiev, trei militari au intrat într-o casă privată. Unul dintre ei era un comandant care i-a ordonat femeii să îi urmeze, explicându-le: “Băieții noștri au băut câteva pahare și acum vor să se relaxeze”. Femeia a fost violată.
Cele de mai sus, precum și alte crime documentate ale personalului militar rus, poartă semnele violului ca o crimă de război și o crimă împotriva umanității, în conformitate cu elementele considerate crime de către Curtea Penală Internațională, care conțin interpretarea articolelor 7 și 8 din Statutul de la Roma.
În același timp, comandanții ruși nu au aplicat măsuri disciplinare pentru a preveni crimele și nici nu au luat măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției. Wayne Jordash, un avocat britanic care consiliază procurorii ucraineni, a remarcat că a văzut semne de consimțământ tacit al comandanților în 30 de cazuri pe care le-a analizat.
Agențiile de aplicare a legii din Ucraina investighează toate infracțiunile detectate.
Până la 4 martie 2023, Procuratura Ucrainei a înregistrat 171 de cazuri de violență sexuală legate de conflictul militar. Cele mai multe dintre acestea se află în oblasturile Kherson și Kiev. Printre victime se numără 39 de bărbați și 13 minori, inclusiv un băiat, în timp ce restul sunt femei.
Însă, având în vedere natura acestor infracțiuni, este posibil să fie mult mai multe. Potrivit apărătorilor drepturilor omului, 90 la sută dintre aceste crime nu sunt raportate.
După cum arată practica mondială, victimele unor astfel de infracțiuni pot refuza să raporteze și să ajute la investigarea infracțiunilor din cauza stigmatizării sociale.
Astfel, expertul Maeve Lewis, care a depus mărturie în timpul audierii lui Ntaganda la Curtea Penală Internațională, a susținut că femeile nu au raportat violurile lor pentru că le era rușine. Victimele ascundeau actul violului pentru a evita consecințele sociale.
Acest lucru ar putea fi schimbat în mod semnificativ prin urmărirea penală, atât a presupușilor violatori, cât și a comandanților lor, în baza articolului 28 din Statutul de la Roma.
În opinia noastră, există motive pentru aducerea în fața justiției a conducerii de vârf a Rusiei, pe baza cazului Bosco Ntaganda.
Cu toate acestea, conducerea militară și politică rusă neagă comiterea de crime sexuale, inclusiv violuri, de către personalul său militar. Astfel de crime nu sunt investigate sau urmărite penal de către partea rusă. Mai mult, acele unități în care militarii au aplicat în mod repetat violențe sexuale, inclusiv împotriva copiilor, au primit premii.
Brigada 64 de pușcași motorizați ruși, care a fost staționată la București și care este cunoscută pentru numeroase cazuri de violență sexuală, a primit rangul onorific de Gardă pentru “eroism în masă, curaj, rezistență și îndrăzneală”, potrivit decretului lui Putin din 18 aprilie 2022.
Pentru a urmări oficialii guvernamentali ai Federației Ruse, comandanții militari și autorii direcți ai violului ca și crimă de război și crimă împotriva umanității, este esențial să se documenteze cu atenție faptele de viol pentru a fi predate ulterior Curții Penale Internaționale.
This publication is made possible by by support from the United States Agency for International Development (USAID) within the Human Rights in Action Program implemented by Ukrainian Helsinki Human Rights Union. USAID may or may not share the ideas expressed.
Sursa: https://euromaidanpress.com/2023/04/25/when-will-the-media-accuse-putin-of-rape/