Despre sursă
Yuri Zoria
Filolog de formație, în perioada 2003-2007 Yuri a lucrat ca jurnalist la o presă online din Luhansk. S-a născut și a trăit toată viața în liniștitul oraș provincial Luhansk, unde nu s-a întâmplat nimic grav. Până în 2014. Acum este un IDP. Urmăriți-l pe Yuri pe Twitter: @loogunda
2023/04/26 – 15:03 – Internațional
Documente rusești scurse în presă au dezvăluit strategia Kremlinului de a-și spori influența în statele baltice, potrivit unei rețele internaționale de cercetare conduse de mass-media germane NDR, WDR și Süddeutsche Zeitung, în cercetare fiind implicat și postul de presă estonian Delfi, relatează ERR.ee. Tagesschau.de a citat experți germani în securitate, care consideră că documentele sunt autentice.
Documentele, redactate de think tank-ul afiliat guvernului rus, Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, în vara anului 2021, prezintă un plan pentru a evita creșterea influenței NATO în regiune prin consolidarea ONG-urilor favorabile Rusiei, strângerea relațiilor economice și influențarea opiniei publice împotriva prezenței NATO.
Documentele, care se află în subordinea adjunctului șefului administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, indică faptul că Kremlinul dorea să sprijine partidele și mass-media favorabile Rusiei, să păstreze sistemul de învățământ în limba rusă în țările baltice și să împiedice îndepărtarea monumentelor din epoca sovietică. Cu toate acestea, spre deosebire de strategiile Rusiei pentru Belarus și Republica Moldova, nu există nicio dovadă a unor planuri de acțiune militară împotriva Estoniei, Letoniei sau Lituaniei.
Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că Estonia și aliații săi sunt de mult timp conștienți de interesul Rusiei de a folosi tactici hibride pentru a-și afirma influența în alte țări. Prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și prim-ministrul leton Krišjānis Kariņš au făcut comentarii similare.
Aleksander Toots, directorul adjunct al Serviciului de Securitate Internă al Estoniei (KAPO), a subliniat necesitatea de a acorda o atenție serioasă planurilor Rusiei, dar a evidențiat, de asemenea, că autorii documentelor probabil că nu aveau nicio idee că viața va lua în curând o cu totul altă turnură, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Rusia a considerat următorul scenariu ca fiind cel mai dezirabil: participarea activă a statelor baltice la activitățile NATO, o creștere a prezenței trupelor aliate în regiune, sancțiuni împotriva Rusiei și o scădere a comerțului. Toate aceste evenimente au avut loc după ce Rusia a declanșat invazia la scară largă a Ucrainei.