“Riscurile pentru habitatele marine sunt cele mai importante în țările insulare din Caraibe, cum ar fi Bahamas și Antigua și Barbuda, precum și în apele de coastă din Africa, mai ales de-a lungul coastelor din Africa de Vest și Centrală. În Bahamas, Angola și Mozambic, peste 2.000 km2 de habitate marine se confruntă cu riscuri de impact ridicat.” – bu.edu, 6 decembrie 2022
“În Angola, Fiji, Sri Lanka și Indonezia, peste 50.000 de kilometri pătrați de habitate marine “se confruntă cu riscuri scăzute, dar nu neglijabile, din cauza proiectelor din apropiere”.” – bu.edu, 6 decembrie 2022
Potrivit studiului, porturile construite sau finanțate de chinezi prezintă cele mai mari riscuri pentru habitatele marine; riscurile rămân ridicate chiar și până la 30 de kilometri de port.
Proiectele de infrastructură din străinătate ale Chinei nu sunt singurele care distrug habitatele marine. Imensa flotă de pescuit a Chinei contribuie în același timp nu numai la devastarea gravă a ecosistemelor marine, ci și la distrugerea mijloacelor de trai ale pescarilor locali.
Navele de pescuit chinezești distrug mijloacele de trai ale comunităților de pescari din Africa de Vest de pe coasta Africii de Vest. Din cauza pescuitului ilegal chinezesc, acestea ar putea pierde mai mult de 2 miliarde de dolari în fiecare an.
În Ghana… bărcile de pescuit ilegale folosesc steaguri ghaneze, dar, potrivit Environmental Justice Foundation, 90% din aceste bărci aparțin unor proprietari chinezi.
“Nu există pește în ape. Obișnuiam să prindem până la 90 de tăvi de pește sardinel pe zi, iar acum abia obținem cinci tăvi pe zi.” – Dembo Touray, pescar Bakau, cea mai mare comunitate de pescari din Gambia, aa.com.tr, 2020.
Chiar dacă, în 2019, președintele comunist chinez Xi Jinping a promis că BRI va deveni “verde și durabilă”, nu a spus când.
“China spune că va respecta orientările de mediu, dar istoria a demonstrat că aceste protecții sunt inexistente”. – William Laurance, distins profesor de cercetare al Centrului pentru Știința Mediului Tropical și a Sustenabilității de la Universitatea James Cook din Cairns, Australia, The Guardian, 20 septembrie 2021
În plus, China exploatează deja 70% din toate materialele de pământuri rare, situație care a făcut ca lumea să fie practic dependentă de ea. Pe scurt, viitorul mediului de pe continentul african pare a fi orice, numai durabil nu.
Sursa: https://www.gatestoneinstitute.org/19554/china-trashing-environment