James Jay CARAFANO
Astăzi este Ziua ANZAC. În Australia, comemorarea sacrificiului soldaților care au participat la campania de la Gallipoli în timpul Primului Război Mondial a evoluat într-o combinație între Ziua veteranilor, Ziua memorială și Ziua de 4 iulie din America, toate într-o singură zi.
Ceea ce americanii nu ar trebui să uite niciodată despre australieni este faptul că au fost alături de trupele americane în mai multe conflicte globale decât orice alt aliat din istoria SUA. Bine, au ratat războaiele mexicano-american (1846-1848) și hispano-american (1898), dar, ca să fim corecți, Australia nu era încă o țară. Ei nu au fost acolo pentru invazia Grenadei (1983) sau a Panama (1989), cam nimeni altcineva nu a fost. Acestea fiind spuse, de la Primul Război Mondial I, niciun aliat nu a luptat mai des cu SUA.
În ce războaie am luptat împreună? Spuneți-le – Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, Coreea și Vietnam. Au avut un contingent în Primul Război din Irak (1991) și s-au alăturat coaliției din Irak și în 2003. Australienii au fost în Afganistan în perioada 2001-2021.
Poate cineva să le egaleze recordul? Trupele britanice au participat la toate aceste operațiuni, cu excepția Vietnamului. Ca să fim corecți, unele trupe britanice au luptat de fapt în Războiul din Vietnam. Cu toate acestea, au avut doar un număr mic (guvernul a considerat că angajarea unui număr prea mare de resurse nu ar fi indicat, având în vedere angajamentele britanice din alte părți, inclusiv NATO și Irlanda de Nord). În schimb, peste 60.000 de australieni au servit în Vietnam. 521 au fost uciși și mai mult de 3.000 au fost răniți. Cea mai mare luptă a lor a fost bătălia de la Long Tan (1966). Există un film excelent despre această bătălie, Danger Close: The Battle of Long Tan.
Așa că haideți să le dăm australienilor ceea ce li se cuvine și să îi clasăm aliatul numărul unu.
Mai sunt încă aliații noștri? Sigur că da. Australia lucrează mână în mână cu SUA în apărarea principiului unui Indo-Pacific liber și deschis.