James Jay Carafano
O serie de națiuni au început să evacueze cetățenii din Sudan. La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul SUA a evacuat ambasada și alți membri ai personalului. Conform unor estimări, în Sudan se află peste 19.000 de cetățeni americani. Guvernul SUA și alții au încercat să stabilească o rută de evacuare terestră pentru cetățenii străini.
Postarea originală
În loc să ne concentrăm pe loviturile de teatru care au apărut în știri, ne vom retrage și vom oferi un context mai larg.
Ce s-a întâmplat? La 15 aprilie, Sudanul a izbucnit într-un haos total, în timp ce două facțiuni militare conduse de generalii rivali Abdel Fattah al-Burhan, președintele de facto și liderul Armatei Naționale a Sudanului, și Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de “Hemedti”, care conduce RSF, s-au luptat pentru controlul țării.
Bilanțul este de 330 de morți și 3.200 de răniți. Un convoi diplomatic american a fost atacat în urmă cu două zile. Trupe americane sunt desfășurate în prezent în țara vecină Djibouti pentru a se pregăti pentru o eventuală evacuare a ambasadei SUA, ceea ce ar reprezenta o provocare semnificativă din cauza luptelor intense de la aeroport și din jurul capitalei Khartoum.
Se estimează că în Sudan se află aproximativ 19.000 de cetățeni americani, toți fiind rugați să se adăpostească pe loc.
Care este concluzia? Acesta nu este doar un eșec geopolitic major pentru SUA și aliații noștri, ci și un eșec pentru cetățenii din Sudan. Dacă luptele nu se opresc imediat (și acest lucru este puțin probabil), acest lucru va duce la o criză umanitară majoră, cu impact nu numai asupra sudanezilor, ci și asupra țărilor vecine. De asemenea, acest lucru încurajează China, Iranul și Rusia, care au numai de câștigat din acest haos. Cea mai imediată problemă pentru SUA este siguranța cetățenilor americani.
Care este povestea de fond? Sudanul este situat într-o regiune foarte strategică, dar fragilă, la granița dintre Sahel, Cornul Africii și Marea Roșie. În Sudan sunt în joc dimensiuni geopolitice majore care implică SUA, Regatul Unit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Rusia și Iran.
Lupta pentru putere există de ani de zile înainte de revolta din 2019 care l-a înlăturat pe dictatorul Omar al-Bashir. După aceea, a existat un efort semnificativ susținut de SUA pentru a face tranziția către un guvern democratic condus de civili.
Numeroase complicații trebuiau să fie depășite, dar exista un mare optimism și speranță. Saudiții și Emiratele Arabe Unite au văzut tranziția ca pe o oportunitate de a contracara influența islamistă în regiune. Aceștia, împreună cu SUA și Marea Britanie, au format “Quadrupla”, care a sponsorizat medierea în Sudan, alături de ONU și Uniunea Africană. SUA nu numai că au văzut în democrație un potențial real, dar au profitat de această oportunitate pentru a aduce Sudanul în acordurile Abraham. La 6 ianuarie 2021, Sudanul a semnat oficial Declarația Acordurilor Abraham.
Când au fost semnate Acordurile Abraham în Sudan trebuia să devină a patra țară care să adere la acord după EAU, Bahrain și Maroc, dar obiecțiile guvernului sudanez condus de Abdalla Hamdok la inițiativa președintelui Abdel Fattah al-Burhan au creat o criză politică, care s-a încheiat cu o lovitură de stat în octombrie 2021, când al-Burhan a preluat întreaga putere.
Speranța a fost reînnoită din nou în februarie 2023, când Sudanul a avansat normalizarea cu Israelul, după semnarea acordurilor Abraham în urmă cu trei ani. Se părea că Sudanul ar putea reveni și pe calea politică. Acum, toate acestea au rămas în fum și focuri de armă. Acesta a fost un eșec major.
Ce urmează? Cea mai imediată preocupare este siguranța cetățenilor americani. Aceasta va fi principala preocupare a SUA în următoarele 72 de ore.
SUA, ONU, UA și toate guvernele majore implicate în Sudan au făcut apel la toate părțile să se abțină de la violență și să revină pe calea reconcilierii interne.
Cu o Libie nerezolvată, cu o Tunisia în regres și acum cu un stat eșuat în Sudan, viitorul stabilității nord-africane pare destul de slab. Acest lucru este bun pentru interesele SUA. Africa de Nord are un impact asupra stabilității Orientului Mijlociu, asupra fluxurilor de migrație către Europa, asupra expansiunii terorismului islamist transnațional, precum și asupra energiei și a altor resurse care susțin economiile occidentale. Perspectivele ca actuala administrație americană să îmbunătățească lucrurile par aproape nule.
Sursa: https://jamesjaycarafano.substack.com/p/suddenly-have-to-worry-about-sudan?utm_source=post-email-title&publication_id=1038488&post_id=116141597&isFreemail=true&utm_medium=email