de Benjamin Weinthal
Fox News
JERUSALIM – Eforturile unor membri cheie ai Ligii Arabe din această lună de a reda statutul de membru al regimului sirian, după suspendarea acestuia în 2011 din cauza uciderii în masă a civililor, a pus sub lumina reflectoarelor politica administrației Biden în Orientul Mijlociu, potrivit experților regionali.
Dictatorul sirian, președintele Bashar al-Assad, a desfășurat o campanie de pământ pârjolit împotriva civililor și a activiștilor pro-democrație, soldată cu aproximativ 500.000 de morți și cu utilizarea războiului chimic pentru a elimina sirienii care se opuneau regimului.
“Astăzi, proasta gestionare a relațiilor arabe de către Biden se manifestă prin ruperea barajului privind normalizarea cu Assad. În ceea ce-l privește pe Assad, normalizarea vine acum datorită sentimentului că a câștigat războiul civil. Problema este că aceasta vine fără costuri pentru regimul sirian”, a declarat Michael Rubin, expert în Orientul Mijlociu pentru American Enterprise Institute, pentru Fox News Digital.
Michael Rubin a spus: “În loc să negocieze sau să impună pentru normalizare, Biden este absent din punct de vedere politic și diplomatic”.
El a adăugat că “Cererile arabe anterioare în ceea ce privește reformele și justiția au căzut pe marginea drumului. Atacul maniacal al lui Biden la adresa Arabiei Saudite pentru uciderea unui fost agent de informații vine acum în detrimentul negării justiției pentru milioane de sirieni”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Fox News Digital: “Poziția noastră este clară: nu vom normaliza relațiile cu regimul Assad în absența unor progrese autentice în direcția unei soluții politice la conflictul de bază. Continuăm să clarificăm acest lucru în mod public și privat cu partenerii noștri”.
Săptămâna trecută, țara nord-africană Tunisia a restabilit relațiile diplomatice cu Siria. Arabia Saudită conduce eforturile membrilor Ligii Arabe de a aduce regimul sirian de la rece. Emiratele Arabe Unite (EAU) au restabilit legăturile diplomatice cu Assad în 2018. Dictatorul sirian a vizitat Omanul și EAU în acest an, în cadrul unei dezghețări a relațiilor cu o țară privită cândva ca un paria internațional în lumea arabă.
Republica Islamică Iran, mișcarea teroristă libaneză Hezbollah și Rusia au furnizat împreună trupele de șoc și mașinăria militară care au oprit răsturnarea regimului lui al-Assad. Criticii apropierii dintre țările arabe și regimul sirian văd un beneficiu pentru Iran, care își asigură mai multă influență și putere într-o regiune volatilă.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat: “Multe capitale arabe și-au exprimat opinia că este în interesul lor ca state arabe să readucă o prezență arabă la Damasc și să nu lase un vid pe care Iranul să-l umple. Am subliniat partenerilor regionali care se angajează cu regimul sirian că măsurile credibile de îmbunătățire a situației umanitare și de securitate pentru sirieni ar trebui să fie în prim-planul oricărui angajament, precizând în același timp că arhitectura de bază a sancțiunilor noastre rămâne ferm în vigoare.”
Emad Bouzo, un medic siriano-american și comentator politic despre Siria, a declarat pentru Fox News Digital: “Actualele politici arabe blânde față de regimurile iranian și sirian pot întări Iranul pe termen scurt, dar nu îl vor ajuta pe termen lung din cauza politicilor sale interne corupte și eșuate și a tulburărilor continue din interiorul Iranului.
El a adăugat: “Majoritatea țărilor arabe nu apreciază cererile de democrație ale poporului sirian, deoarece aceste țări sunt ele însele nedemocratice și, prin urmare, majoritatea acestor țări încearcă să se distanțeze de guvernele occidentale, democratice și de conceptele lor de respectare a drepturilor omului.”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, a declarat la sfârșitul lunii martie pentru cotidianul qatarez Al-Quds Al-Arabi, cu sediul la Londra, că “în acest stadiu, nu există un consens arab pentru a normaliza [relațiile] cu regimul”. El a adăugat: “Semnele nu indică nicio evoluție pe arena siriană. … Poziția Doha este clară, stabilă și neafectată de reacțiile [externe], cu excepția cazului în care există o evoluție în arena siriană”. Middle East Media Research Institute (MEMRI) a tradus comentariile lui Al-Ansari în ziar.
Potrivit grupurilor pentru drepturile omului, campania lui Al-Assad de epurare a țării sale de opoziție a creat cea mai gravă criză umanitară internațională din acest secol.
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) notează pe site-ul său că există 6,8 milioane de persoane strămutate în Siria și 5,5 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia, Liban, Iordania, Irak și Egipt, iar 15,3 milioane de persoane “au nevoie de asistență umanitară și de protecție în Siria”, a scris UNHCR.
Dacă Arabia Saudită reușește să reintegreze Siria în Liga Arabă la următoarea reuniune din luna mai, va fi un eșec grav pentru SUA și UE în legătură cu sancțiunile lor împotriva Damascului.
Michael Rubin a declarat: “Există o tragedie ironică la Biden. A intrat în funcție vorbind despre drepturile omului, dar naivitatea, aroganța și prostia consilierilor săi de top au făcut ca moștenirea sa să fie aceea că a fost cel mai mare dezastru pentru drepturile omului de la Henry Kissinger încoace. În primul rând, a fost vorba de zeci de mii de afgani care și-au pus încrederea în noi și ne-au slujit, dar pentru care secretarul de stat Antony Blinken nu s-a deranjat să le acorde vize. Apoi au fost milioanele de femei afgane. Costul pentru trimisul pentru climă, John Kerry, care urmărește ca China să semneze declarații de semnalizare a virtuții privind schimbările climatice, este să închidă ochii la genocidul uigurilor.”
Alianța lui Al-Assad cu principalii inamici americani – de la regimul iranian la Rusia și Hezbollah – a provocat critici la adresa unei administrații Biden presupus distantă.
Generalul-maior israelian Gershon Hacohen, fost comandant al Corpului de Nord al Forțelor de Apărare ale Israelului și locuitor al Înălțimilor Golan, în apropiere de granița siriană, a declarat pentru Fox News Digital: “Toți jucătorii din Orientul Mijlociu recunosc slăbiciunea prezenței americane în regiune. Strategia americană, așa cum este exprimată în documentul Strategiei de Securitate Națională a Casei Albe, a stabilit o nouă ordine de priorități. Pe primul loc, abordarea competiției cu China în Orientul Îndepărtat și peste Oceanul Pacific; pe locul doi se află Rusia, unde SUA se așteaptă ca NATO și țările europene să conducă lupta împotriva Rusiei cu ajutorul direct și indirect acordat Ucrainei.”
Hacohen, membru al Forumului pentru Apărare și Securitate din Israel, a adăugat: “Orientul Mijlociu a fost cu greu menționat, cu excepția sprijinului administrației pentru soluția celor două state. Decizia Arabiei Saudite de a reînnoi relațiile cu Iranul a cauzat virajul regional semnificativ, inclusiv reînnoirea relațiilor cu Siria și negocierile cu Houthis din Yemen și cu organizația teroristă Hamas. Când vine vorba de interese strategice existențiale, nimănui nu-i pasă cu adevărat dacă Assad a ucis o jumătate de milion de civili. Acest lucru a fost uitat de mult timp.”
Pentru Israel, cel mai important aliat regional al Americii, Hacohen a trasat un viitor sumbru: “Concluzia este că statul Israel se află izolat așa cum nu a mai fost de zeci de ani, iar acest lucru în sine accelerează procesele de aderare la alianțe regionale împotriva Israelului.”
Benjamin Weinthal, bursier de redacție al Forumului pentru Orientul Mijlociu, relatează despre Israel, Iran, Siria, Turcia și Europa pentru Fox News Digital. Urmăriți-l pe Twitter la @BenWeinthal.