dr. Radu MOLDOVAN
Sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial a însemnat şi o redefinire a dome-niului Relaţiilor Internaţionale, ce a presupus modificări teoretice, determinate de noile evoluţii, care se petrec şi astăzi sub ochii noştri şi care reprezintă, de cele mai multe ori, catalizatorul tuturor surselor de insecuritate / instabilitate care fac din Terra politică „o mare tablă de şah”, după afirmaţia lui Zbigniew Brzezinski, a cărei miză este foarte strânsă pentru competitori.
Prefacerile, care sunt încă în derulare, impun o analiză detaliată asupra: cauzelor, evenimentelor, fenomenelor şi proceselor ce dau consistenţă studiului întreprins. Prin aceasta, domeniul Relaţiilor Internaţionale permite o evaluare a sa dintr-o per-spectivă mai largă şi mai complexă, ce presupune folosirea conceptelor şi principiilor noi ce manifestă adaptabilitate la situaţiile create.
Implozia Uniunii Sovietice a adus cu sine un dezgheţ politico-diplomatic dintre Vest şi Est, iar, pe acest fundal, spaţiul pontic a devenit, dincolo de a fi un subiect de dispută, un subiect al proiectării unor planuri, scenarii sau strategii pe care Marile Puteri doresc să le pună în practică, în vederea retrasării zonelor de influenţă şi/sau de hegemonie. Cei care cad sub incidenţa acestora nu constituie decât simple „fiinţe” politico-statale, ce pot fi sacrificate, uneori, cu sânge rece, prin invocarea unor idealuri care convulsionează, macină şi adâncesc criza existentă în regiune.
Coments