Interviu cu dr. Cosmin PACURARU
Ca analist în domeniul resurselor energetice, vă rog sa comentați câteva aspecte determinante pentru actuala situație internaționala!
Lumea s-a schimbat si din cauza distribuirii resurselor energetice! Daca in cazul carbunelui si petrolului lucrurile stau mai simplu, acestea transportandu-se mai usor, in cazul gazului lucrurile se complica deoarece avesta setransporta in special prin conducte ce se construiesc in multi ani sau printr nave specializate pe mare ceea ce necesita si infrastructuri portuare speciale. Situatia geopolitica a energiei pe care o cunoastem este prabusita din cauza razboiului din Ucraina.
Sa invepem cu Uniunea Europeana: birocratia de la Bruxelles a luat-o pe un drum gresit acum 20 de ani cand a inceput sa se bazeze pe gazul rusesc. Inca din 2000, dupa venirea la putere a lui Vladimir Putin, s-a observat ca Federatia Rusa si-a dorit o subjugare energetica a intregii Europe. Astazi vedem ca tot ce si-a propus Kremlinul, i-a reusit si oficialii UE au acceptat cu ochii inchisi toate capcanele intinse pe care trebuie sa le denumim: Blue Stream si Turk Stream in sudul Europei si North Stream I si II in nord. Capacitatea totala de transport a gazului Rusesc catre Europa prin “clestele energetic rusesc” la care adaugam si conductele din Ucraina este de 350 miliarde metrii cubi / an, ceea ce este imens. Anual in Europa ajungeau pana anul trecut aproximativ 160 miliarde de metri cubi. Si asta dupa 2014, dupa ce Rusia a anexat Crimeia si a invadat cu “omuletii verzi” o mare parte a Dombasului, inghetand conflictul.
Bruxellul nu a inteles ca Federatia Rusa a amorsat conflicte, dupa care le-a inghetat, in toate zonele unde se afla depozite sau trasee energetice: la inceputul anilor ’90 in Transnistria (conducta care aproviziona Bulgaria si Grecia) si Nagorno Karabach (in apropierea traseului Nabbuco), in 2008 Osetia si Abhzia (AGRI, Nabbuco, TANAP) si in 2014 Dombas (resurse de gaz si carbune) si Crimeia (depozitul de gaze din Marea Neagra).
O alta greseala a UE ce se observa de cativa ani este inclunarea catre energia regenerabila, in special catre cea eoliana si cea solara. Problema este ca UE “a sarit din lac in put”, adica de sub monoplul rusesc sub monopolul chinez. Stim ca peste 50% din materialele folosite in parcurile eoliene si aproape 100% pentru parcurile fotovoltaice privin din China, care si-a creat un monopol asupra metalelor si pamanturilor rare de pe glob. Inca din 2020, din pandemie, s-a vazut cata dependenta are mapamondul fata de China. Deci daca China isi propune sa blocheze orice legat de aceste resurse minerale rare, intram intr-o alta criza si mai puternica.
De asemenea observam ca tarile din spatiul MENA au castigat greutate in politica energetica mondiala cu aceasta criza din Ucraina. S-au reconfigurat traseele energetice catre aceste tari. Si in aceasta regiune sunt probleme, dar istoria ne spune ca aceste se pot rezolva. Oricum, tarile europene trebuie sa multumesca tarilor din spatiul MENA pentru ca au inteles si au inceput sa ajute atenuaind criza energetica europeana.
-
În acest context complex și nesigur al lumii actuale, pot țările arabe producătoare de petrol și gaze să își crească producția și să acopere nevoile piețelor globale consumatoare de energie, pentru a compensa penuria cauzată de războiul rusesc asupra Ucrainei?
Pai asta se intampla: detinatorii de rezerve energetice si-au marit productia, s-au reconfigurat traseele de transport LNG, se construiesc terminale LNG in Europa. Trebuie sa spunem ca produsele derivate din petrol se folosesc mai putin in generarea de energie electrica sau termica, ceea ce genereaza marea criza europeana. Problema este ca astazi din punct de vedere tehnic nu este posibil c fluxul de gaze rusesc sa fie inlocuit de fluxurile mici din Azerbaijan, prin TANAP, de conductele ce vin catre Italia si Spania din nordul Africii, din conductele ce vin Marea Nordului sau prin terminalele LNG ce descarca gaz lichefiat din tarile arabe. Europa consuma mult gaz pentru energie electriac si termica sau pentru industria chimica – petrochimica. Sunt peste 160 de miliarde de metrii cubi de inlocuit. Daca s-ar debloca situatia din Siria, ar mai exista posibilitatea ca sa se construiasca conducte, dar cum Rusia este bagata in acest conflict, ma indoiesc. Mai mult ma astept ca tarile nord africane sa percuteze la presiunile Federatiei Ruse si sa micsoreze debitele catre Europa. Sa nu uitam ca rusii sunt prezenti in aceste tari cu tehnologie, cu oameni, se spunce ca si Grupul Wagner, armata personala a lui Vladimir Putin, este prezenta in aceste tari. Sa nu uitam ca in marile proiecte trans-sahariene sunt bagate marile companii rusesti dintre care mentionez Gazprom si LukOil.
De asemenea trebuie sa ne uitam ca exista o ofensiva diplomatica a Federatiei Ruse pe continentul african pentru a bloca orice contact si implicit contract al tarilor democrate cu tarile africane. Din pacate, expertii apreciaza ca are succes aceasta ofensiva ruseasca, care a convins ca tarile NATO ar fi vinovate de criza alimentara ce se prefigureaza, atingand coarda sensibila a colonialismului secolelor trecute. Aceasta este “realitatea ruseasca”: hotul striga hotii! Problema este ca cei opresati deceniile trecute nu realizeaza ca atacurile rusilor asupra ucrainienilor nu sunt altceva decat actiuni de colonizare, actiuni de reinviere a fostului imperiu rus si a fostului imperiu comunist.
-
Ce strategii are UE și, bineînțeles Romania, pentru a face fata actualei crize de pe piata energetica?
UE nu a crezut ca Vladimir Putin va incepe un razboi de cotropire a Ucrainei, chiar si dupa “actiunile” din 2014, sau dupa intreruperile de gaze catre Uraina din 2006 sau 2009. Nu a fost pregatita pentru o criza a gazelor, care s-a transformat intr-o criza energetica. Oficialii UE, ca si cei ai Romaniei nu au o viziune asupra industriei energetice, nu stiu cum se extrage, cum se depoziteaza si cum se transporta gazul, nu stiu cum se produce, cum se transporta si distribuie energia electrica. Este greu sa ti functional un sistem detransport si echilibrare a gazelor sau a energiei electrice. Consumatorul nu are nevoie de gaz dupa dorintele lui Putin. Consumatorul nu are nevoie de energie electrica dupa cum bate vantul, straluceste soarele sau dupa cum ploua. Sa ne uitam la Germania, cea mai puternica economie europeana: s-a lasat la mana lui Putin, vulnerabilizandu-si industria energetica, inchizant termocentralele pe carbune si centralele nucleare. Astazi le redeschide. Si Franta are probleme, cu toate ca nu ar fi trebuit, avand un consum de gaz destul de mic si un procent de 80% din energia electrica produsa din nuclear. Preturile au crescut nejustificat: bursele de gaz s-au dovedit a fi manipulate de Gazprom, exista o legatura intre pretul gazului si pretul energiei electrice dar cam 20% din energia electrica europeana e produsa din gaz. Pretul gazului s-a dublat inaintea invaziei, apoi a crescut si astazi (sfarsitul lui iulie) a ajuns la pretul din ziua invaziei. Problema este ca pretul energiei electrice a crescut de patru ori, ceea ce este anormal si nejustificat. Asta arata ca pietele de energie nu sunt bine organizate si regrementate, fiind manipulate. Si mai avem un mare risc: energia electrica obtinuta din regenerabile nefiind generata continuu face ca energia “securitara”, cea produsa din nuclear, carbune sau gaz sa aiba un pret mult mai mare, deoarece este scump sa inchizi, sa deschizi sau sa ti in rezerva astfel de capacitati.
Romania este intr-o situatie aparte: este al doilea mare producator de gaze din Europa, a mai descoperit si rezerve noi de gaz in Marea Neagra si in Baragan. Prima problema este ca pretul gazelor romanesti sunt legate de bursa din Viena, cea manipulata de Gazprom. A doua problema este ca de multi ani nu s-au mai acordat concesiuni de prospectare sau de extractie pe petrol si gaze.
Pe electricitate avem o problema majora: cererea este mult mai mare decat productia, asta insemnand ca s-a apelat la import. Romania nu a fost in stare in ultimii 30 de ani sa construiasca capacitati suficienta securitare de productie de energie electrica. Investitorii au fost indepartati printr-o legislatie improprie.
Astazi legislatia s-a schimbat si exista intentii serioase a investitorilor americani de a construi capacitati nucleare noi cu tehnologia CANDU sau SMR. Din pacate gazul este uitat in productia de energie securitara.
-
Care sunt scenariile așteptate să se întâmple dacă războiul rusesc împotriva Ucrainei continuă?
Avem trei scenarii. Cel mai defavorabil este ca Rusia sa-si atinga obiectivul, sa castige razboiul, ceea ce inseamna ca Europa sa ramana total fara gaze rusesti. Tot la fel de nociv este scenariul al doilea, adica acest conflict sa “se inghete” si sa avem o Rusie care isi va reveni in cativa ani dupa catastrofa financiara in care a intrat. Rusia va deschide robinetele, va incasa bani pe energie si se va reinarma, continuandu-si politica imperiala in anii viitori. Al treia scenariu este cand Rusia va fi invinsa de Ucraina. Atunci trebuie sa-si plateasca datoriile si trebuie sa plateasca pagubele pe care le-a produs cu energie pe un plet acceptabil pentru Europa.
-
Credeți că țările producătoare de petrol și gaze din Orientul Mijlociu pot fi principala alternativă la Rusia de a aproviziona Europa cu petrol și gaze naturale? Ce rol are Romania în contextul energetic european?
Orientul Mijlociu nu poate suplini in totalitate lipsa produselor energetice rusesti din Europa. Am amintit ca se pot importa petrol sau produse petroliere si LNG intr-o masura mai mica. Eu cred ca va exista un echilibru intre importurile din spatiu MENA si Rusia. Mai cred ca se vor dezvolta noi tehnologii si va scadea consumul de energie european.
Romania ar putea juca un rol important in ecuatia energetica europeana. In primul rand trebuie ca agentii de influenta ai Rusiei sa fie indepartati din pozitiile de decizie. Da, acestia exista dar nu sunt dovediti. Daca ne uitam la Germania si Austria, vedem ca exista si au fost dovediti. Exista profesionisti care au viziune si care pot face o strategie pe urmatorii ani pe care sa o implementeze. Romania are gaze, are tehnologie, are profesionisti in industria de extractie si in industria energetica. Poate deveni un hub energetic regional. Ne mai trebuie putina vointa.
Nu pot sa inchei fara a reatrage atentia decidentilor din tarile arabe sa fie mai atente cu Federatia rusa si comportamentul sau de stat nationalist imperialist si duplicitar. Nu exista “realitatea alternativa” pe care Kremlinul o prezita si doar oameni care mor din cauza armelor rusesti. Exista tratate internationale incalcate si agresiunea altui stat.
A consemnat pentru G-Focus Mohammed Al-Nassery
Coments