– 14-15 noiembrie 2019, Cernăuţi –
Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi a găzduit în perioada 14-15 noiembrie 2019 un important eveniment ştiinţific la care au participat primari ai localităţilor din regiunea Cernăuţi, oameni de ştiinţă, activişti ai societăţii civile din Ucraina, jurnalişti. La eveniment au fost prezentate mai multe comunicări ale experţilor referitoare la autoguvernarea locală, analiştii politici din România, Republica Moldova şi Polonia sosind la Cernăuţi cu scopul să împărtăşească Ucrainei experienţa în sfera autoguvernării locale.
Conferinţa tradiţională „Lecturile municipale Anton Kohanovski” (dedicată fostului primar al oraşului Cernăuţi) a inclus discuţii pe tema reformei autoadministrării locale din Ucraina, analiza proceselor de descentralizare şi necesitatea preluării experienţei statelor UE în acest domeniu.
La deschiderea conferinţei au participat rectorul Universităţii din Cernăuţi, Roman Petrişin, coordonatorii Centrului Regional de Perfecţionare a Funcţionarilor Publici, primarul oraşului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu. Şeful misiunii diplomatice româneşti acreditate la Cernăuţi a subliniat faptul că România este dispusă să ajute Ucraina la capitolul reformei autoadministrării locale. Potrivit politologului Serghei Hakman, unul dintre organizatorii evenimentului, conferinţa a devenit deja tradiţională, purtând numele renumitului primar al oraşului de pe Prut Anton Kohanovski. Potrivit lui Serghei Hakman, conferinţa a inclus comunicări inedite ale oamenilor de ştiinţă, teoreticienilor admini-straţiei publice şi practicienilor autoguvernării locale din Ucraina, Republica Moldova, Polonia şi România. Centrul Regional de Recalificare şi Formare a Funcţionarilor Publici, Organelor Locale, Întreprinderilor de Stat, Instituţiilor şi Organizaţiilor şi Departamentul de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică al Facultăţii de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale a Universităţii Naţionale din Cernăuţi, cu sprijinul Consiliului Local Cernăuţi şi a Fundaţiei „Hans Seidel” din Ucraina au fost principalii organizatori ai conferinţei.
Scopul „lecturilor municipale” a fost discutarea diverselor aspecte legate de experienţa politică naţională şi străină în contextul reformei administrative din Ucraina prin adaptarea conţinutului şi formelor de activităţi ale administraţiilor locale la acele modele şi practici care funcţionează cu succes în ţările UE.
În anul 2019, în cadrul „lecturilor municipale”, a avut loc o sesiune plenară pe tema „Guvernanţa municipală în condiţiile descentralizării puterii din Ucraina: rezultate preliminare, probleme şi perspective”. Discursul de bază, de sorginte istorică şi so-ciologică, a fost al profesorului Departamentului de Relaţii Internaţionale, Facultatea de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Vladimir Strutinski, care a vorbit despre primarul Anton Kohanovski din punct de vedere istoric, politic, cultural.
Conferinţa în sine este dedicată în fiecare an binecunoscutei figuri publice şi politice a Bucovinei din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, care a ocupat funcţia de primar al oraşului Cernăuţi timp de 26 de ani şi a fost deputat al consiliului oraşului Cernăuţi timp de 42 de ani. În cadrul şedinţei plenare, directorul Centrului regional Cernăuţi pentru Recalificare şi Formare a Angajaţilor Organelor de Stat, Organelor Autoguvernării Locale, Întreprinderilor de Stat, Instituţiilor şi Organizaţiilor, Mikola Iarmistii, a prezentat o nouă ediţie a colecţiei de lucrări ştiinţifice „Putere şi Management”, care a inclus o serie de comunicări ştiinţifice, rostite de participanţii la conferinţă în 2018. Aceste lucrări evidenţiază diverse aspecte teoretice şi practice, abordări, opinii şi concluzii privind problemele admini-straţiei locale, problemele descentralizării şi reformei locale din Ucraina.
Şedinţele conferinţei au avut loc în cadrul a două secţiuni: „Mecanisme şi starea actuală de interacţiune a consiliilor locale, instituţiilor societăţii civile şi comunităţilor teritoriale” şi „Starea actuală a reformei administrative şi teritoriale: experienţă străină, nevoi şi oportunităţi interne”.
La conferinţă a participat cercetătorul principal de la Filiala Cernăuţi a Instituţiei Ştiinţifice de Stat „Institutul pentru Modernizarea Conţinutului Educaţiei”, dr. Dutchak Inna, care a susţinut o prezentare despre „Reforma sistemului educaţional local: ex-perienţă străină, oportunităţi şi resurse”.
În cadrul conferinţei din 15 noiembrie 2019 a avut loc o masă rotundă la sediul Consiliului local Hotin. Principalul subiect al discuţiilor a fost reforma administrării locale şi democraţia locală. Participanţii la conferinţă au vizitat Cetatea Hotin, s-au documentat la faţa locului în privinţa reformei autoadministrării locale, iniţiativelor locale şi dialogului dintru centru şi periferie.
În timpul „lecturilor municipale”, prof. univ. Ludmila Roşca de la Chişinău a analizat modalităţile de cooperare între organele puterii centrale şi locale, iar prof. univ. Vasile Simileanu – efectele bunei guvernări asupra strategiilor implementate de administraţiile publice din România, Ucraina şi Republica Moldova.
Magdalena Pokrzyńska de la Universitatea din Zielona Góra a prezentat un studiu consacrat proceselor de constituire a culturilor locale şi regionale în Polonia de vest, în baza voievodatului Lublin. Dr. Oprea Dan Ion a caracterizat în cadrul unui discurs ştiinţific măsurile premergătoare implementării cerinţelor cu privire la ocupare şi afaceri sociale, capitol al Acordului de Aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Merită menţionat faptul că majoritatea cercetătorilor au încercat să consule decidenţii politici din Ucraina şi mediul analitic în privinţa modelelor de preluare a experienţei europene în domeniul consolidării autoadministrării locale, inclusiv prin creşterea rolului societăţii civile în procesul decizional la nivel regional şi naţional.
Dr. Marin GHERMAN, Cernăuţi
Coments