– 3-4 octombrie 2019, Bucureşti –
Conferinţa EURODEFENCE cu tema „Apărare, siguranţă şi informaţii pentru Uniunea Europeană” a fost organizată în sala Nicolae Bălcescu de la Palatul Parla-mentului din Bucureşti, în 3 şi 4 octombrie 2019, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti, Asociaţia Absolvenţilor IHEDN în România, Idea Factory Think Tank şi Critical Infrastructure Protection Forum
EURODEFENCE este o reţea de grupuri de reflecţie constituită în 1993 în Franţa, a cărei filială s-a înfiinţat în România în anul 2006, dr. Liviu Mureşan fiind preşe-dinte CEO al acesteia. Cele paisprezece asociaţii care fac parte din reţea au participat anul acesta la reuniunea de la Bucureşti, unde s-a sărbătorit împlinirea a 25 de ani de activitate.
Mai multe detalii despre activitatea reţelei de reflecţie strategică pot fi regăsite pe pagina electronică de la adresa www.euro-defense.eu
La deschiderea oficială, în data de 3 octombrie 2019, au susţinut alocuţiuni Viceamiral (ret.) Gilles Combarieu Franţa, secretarul general al EURODEFENSE Group, iar din partea română Marcel Ciloacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Georgian Pop, Comisia de Apărare, general Iacob Dragoş, Ministerul Apărării, dr. Liviu Mureşan, preşedintele EURODEFENSE România, Victor Ververa, director tehnic la ICI Bucureşti, Cristian Petcu, preşedintele Fundaţiei Naţionale de Apărare, şi Răzvan Roceanu, preşedintele Asociaţiei alumni IEHDN România. Vorbitorii au salutat organizarea primei reuniuni EURODEFENCE la Bucureşti, sub auspiciile Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor. A fost subliniată activitatea reprezentanţilor României în cadrul comisiilor de speciali-tate din Parlamentul Uniunii Europene şi din Adunarea Parlamentară a Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord, cât şi în relaţiile bilaterale cu statele membre.
-
Sesiunea 1: „Mediul internaţional de securitate – Confruntarea ca noua stare normală?” moderată de dr. Victor Vevera şi general cosmonaut Dorin Prunariu
Participanţii au avut ocazia să îşi prezinte punctele de vedere proprii cu privire la două teme prezentate succint, prima vizând evoluţiile din relaţia Uniunii Europene şi NATO cu Organizaţia de Cooperare de la Shanghai. Delegaţiile au dezvoltat pe rând aspectele care au preocupat guvernele proprii şi poziţiile oficiale exprimate de acestea.
Cea de-a doua temă a vizat voinţa politică pe care se construieşte cooperarea UE – NATO. Și în acest caz delegaţii au reiterat poziţiile oficiale la care guvernele proprii au recurs în urma unor incidente din mediul politic şi din teatrele de operaţii.
A treia temă s-a concentrat asupra noii axe geopolitice Marea Caspică – Marea Neagră – Marea Baltică. La această temă au contribuit cu intervenţii punctuale prof. Adrian Gheorghe, ODU SUA, general Carlos Branco din Portugalia, dr. Marius Piso, preşedintele ROSA, dr. Adrian Severin fost membru al Parlamentului European, Flavius Maria-Caba, preşedintele MEPEI, Robert Walter, preşedintele ESDC Marea Britanie, dr. Florin Păsătoiu, preşedintele Centrului pentru studii de politică externă şi securitate Craiova, dr. Radu Dop, expert internaţional şi dr. Liviu Mureşan, preşedintele Fundaţiei EURISC România.
-
Sesiunea 2: „Noua arhitectură de securitate – în curs de realizare”, moderată de dr. Liviu Mureşan şi Mugur Cozmanciuc, membru al Parlamentului României
Tema protecţiei infrastructurii critice şi a diplomaţiei cibernetice a fost prezentată de dr. Victor Vevera, director tehnic la Institutul de Cercetare Dezvoltare în Informatică Bucureşti. Domnul general cosm. Dorin Prunariu a subliniat aspecte legate de relaţia dintre agenţiile spaţiale europeană şi română, în continuarea punctului de vedere enunţat anterior.
Aspecte specifice ale acestei teme din relaţia UE-R.P. Chineză şi cu statele din regiune au fost prezentate de E.S. dl. amb. Viorel Isticioaia-Budura, de la Ministerul Afacerilor Externe din România. dr. Roland Pulfer din Elveţia a accentuat necesitatea adaptării modului de lucru la metodele care aduc valoare în protecţia infrastructurii critice, pe baza conceptelor managementului continuităţii afacerilor BCM.
Un exemplu de succes la împlinirea celor 20 de ani de activitate SELEC a fost prezentat de doamna Snejana Maleeva, din Bulgaria, în prezent directoarea acestui organism european cu sediul în Palatul Parlamentului din România. Situaţia actuală a fost evaluată de către E.S. dl. amb. Sergiu Celac prin raportare la activitatea desfă-şurată de OCTASEE.
Prof. Florin Bonciu de la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti s-a referit la canalele europene de comunicare, iar expertul internaţional dr. Valentin Berca a prezentat un punct de vedere critic asupra evoluţiei reţelei de transporturi feroviare din Europa şi din regiunile adiacente acesteia.
-
Sesiunea 3: „Reconsiderarea dimensiunilor de securitate” – panel de dezbateri, moderat de prof. Adrian Gheorghe ODU SUA şi Gruia Petrişor Fundaţia NDC România
Sesiunea a tratat două teme: Schimbările climatice şi securitatea naţională; şi Securitatea alimentară şi securitatea apei. Pe baza prezentărilor susţinute de dr. Alexandru T. Bogdan, membru corespondent al Academiei Române, prof. Mircea Duţu şi dr. Radu Pop, participanţii au avut intervenţii cu privire la experienţele prin care au trecut ei sau structurile din care au făcut parte.
-
Sesiunea 4: „Iniţiative pentru un nou mediu de securitate” – panel de discuţii centrat pe activitatea EURODEFENSE România
Participanţii au fost invitaţi să îşi exprime punctele de vedere asupra temelor propuse, referindu-se la cooperarea cu Consiliul de apărare UE, Comisarul UE pentru securitate şi apărare, Agenţia Europeană de Informaţii şi Consiliul de securitate UE.
În data de 4 octombrie 2019, ziua a doua, au avut loc mai multe paneluri de dezbatere tematică pe următoarele teme:
-
„Apărare, securitate şi informaţii pentru Uniunea Europeană”, sesiune moderată de general Gilles Combarieu, secretar general EURODEFENSE şi general dr. Constantin Degeratu, EURODEFENSE România
Au fost exprimate opiniile delegaţiilor cu privire la demersurile de înfiinţare a corpului de apărare al Uniunii Europene şi a Agenţiei Europene de Informaţii. Gl. dr. Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major General din România, E.S dl. amb. Werner Fasslabend, fost ministru al apărării din Austria, amiral Willy Herteleer, preşe-dintele ED Belgia, dr. Ralph Thiele, preşedintele ED Belgia, au susţinut aplicarea temporizată a măsurilor propuse.
Gl. (ret.) Federico Yaniz Velasco, vicepreşedintele ED Spania, s-a exprimat pentru aplicarea imediată a măsurilor propuse, în timp ce gl. Patrick Bellouard, preşe-dinte ED Franţa, amiral (ret.) Cesare Ciocca, secretar general ED Italia, au adus în discuţie aspecte cu privire la implicaţiile din industria de apărare şi de pe piaţa internă a UE pentru componente şi materiale civile susceptibile de a fi convertite în materiale militare.
Un accent aparte pe integrare a reieşit din intervenţia domnului Wim Van Eekelen, fost ministru de externe şi preşedinte ED din Țările de Jos, care a arătat că există inadvertenţe în raport cu Tratatul de la Lisabona şi politica europeană de securitate şi cooperare PESCO, subliniind că este necesară abordarea potrivit căreia în Uniunea Europeană există state de categoria A şi de categoria B, care ar avea ponderi decizionale şi sarcini diferite. Generalul Agostino Dias Costa a arătat că revi-zuirea tratatelor europene în vigoare, necesară pentru concretizarea măsurilor propuse, trebuie făcută cu precauţie, pe baza algoritmilor sistemelor analitice strategice aflate la dispoziţie.
În încheiere, dr. John Howe, preşedintele ED din Marea Britanie, a arătat că autonomia militară a Uniunii Europene faţă de NATO rămâne o opţiune complexă foarte costisitoare.
-
„Securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice – în dimensiunile civilă şi militară”, sesiune moderată de dr. Camelia Elena Cîrnu, ICI Bucureşti, şi Roland Pulfer, analist militar din Elveţia
A fost prezentată perspectiva specialiştilor IT din România, cu accent pe intensitatea şi diversitatea metodelor folosite de entităţi provenind din R.P. China. Au fost trecute în revistă şi experienţele altor ţări, în general mai puţin actualizate şi corelate faţă de anterioarele.
Iulian Alecu, director adjunct CERT România, a prezentat raţiunea şi nivelul de implementare a sistemului blockchain în activitatea guvernamentală.
Prin prezentările susţinute, Cristian Iordan, CYBERINT România, şi Marius Viorel Poşa, ICI Bucureşti, au expus experienţa românească atât în exerciţiile NATO, cât şi în misiunea de asigurare cibernetică a Ucrainei, explicând în detaliu elemente din Directiva NIS a Comisiei Europene, precum şi rezultatele măsurilor întreprinse de Agenţia Europeană de Securitate a Reţelelor Informatice ENISA.
-
„Securitatea spaţială a UE şi noile tendinţe”, sesiune moderată de general Carlos Branco, din Portugalia, şi Alexandru Georgescu, ED România
Principala prezentare a fost susţinută de E.S. domnul amb. Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, care a arătat în detaliu programul specializat EUSST, prin care se dezvoltă concepte şi procedee GEOINT, în scopul actualizării continue a politicii spaţiale comune.
Prof. Adrian Gheorghe, ODU Virginia SUA, este un specialist renumit NASA, aflat în România pentru semnarea documentelor de bază pentru cooperarea cu Agenţia Spaţială din România ROSA. Domnia sa s-a referit la conţinutul înţelegerilor semnate, care vizează monitorizarea şi alerta timpurie a incidentelor care afectează infrastructura critică în spaţiul cosmic, aerian, maritim şi terestru.
Alexandru Georgescu, ED România, a făcut o amplă prezentare a evenimen-telor de securitate, a mijloacelor de contracarare a acestora şi a modului în care mediul universitar şi instituţiile de ordine publică şi apărare din România conlucrează pentru menţinerea unui standard ridicat de securitate aeriană, cibernetică şi a instalaţiilor de la sol deservite de sisteme cibernetice din infrastructura critică naţională şi a statelor din regiune.
Evenimentul s-a încheiat cu reuniunea Grupului European de Lucru 27 la care au avut acces numai delegaţii secţiilor EURODEFENSE.
Dan Ioan OPREA, PhD
Coments