Cosmin Gabriel Păcuraru
Imaginea din satelit a momentului
Republica Moldova este cea mai săracă țară europeană și cam de șapte ori mai mică decât România (și ca teritoriu și ca populație), având PIB-ul cam 4% din PIB-ul românesc. Aproximativ 15% din PIB-ul moldovenesc este dat de remitențele celor peste 1.000.000 de muncitori care sunt în UE, Rusia și Israel, din care peste 400.000 la Moscova.
Conflictul înghețat din regiunea Transnistreană face parte din „salba” de conflicte din jurul Mării Negre, amorsate de Federația Rusă. Pe teritoriul autoproclamatei regiuni transnistrene se află cam 2000 de soldați ai Armatei a XIV-a și peste 21.000 de tone de armament și muniție rusești.
Datele de mai sus ne pun pe gânduri, știind că distanța dintre Tiraspol și Albița (principalul punct de trecere dintre Moldova și România) este pe sosea sub 200 km și aproximativ 100 km în linie dreaptă!
Dar asta nu e tot! Tucia se ceartă rău cu aliatul său din NATO, Statele Unite, pe tema rachetelor rusești pe care aceasta le importă zilele viitoare. Tucia va închide în câteva luni partea sudică a „cleștelui energetic” rusesc menit să sugrume Europa cu monopolul rusesc al gazelor. Statele Unite mai trimit 1.000 de soldați în Polonia! Ucraina dă în judecată Rusia[1] și încearcă să mențină cât de cât un echilibru intern și mai ales în „zona omuletilor verzi”, lăcrimând amar dupa Crimeea și gândindu-se ce va face după ce rușii nu vor mai transporta gaze și petrol prin conductele care o traversează.
Și că tot am amintit de NATO, la Albița se temină NATO și începe … să se vorbească rusește.
Zoom pe istoria recentă din Chișinău
Personajul politic Vladimir Plahotniuc nu a apărut dintr-o dată! A coordonat afacerile Petrom înainte ca această să fie privatizată. Un astfel de contract se atribuie doar cu sustinerea serviciilor de informații sau măcar a unor generali din acestea. De asemenea un astfel de contract nu se atribuia fără un avantaj financiar al celui (sau celor) care au intervenit. Probabil că a fost și un interes specific al serviciului respectiv și probabil Prohotniuc și-a indeplinit misiunile cu succes. Evident că nu avem de unde să știm aceste lucruri, dar Cosmin Gușă, care nu știm ce este, jurnalist sau consultant politic, într-una din emisiunile sale de weekend de pe Realitatea TV, cam asta a afirmat (sunt convins că știe mult mai multe, cunoscând că a avut o foarte bună colaborare cu Plahotniuc în timp).
Petromul a fost privatizat și Plahotniuc a avut în continuare facilități acordate de statul român. Dar sa nu uitam ca Petromul are acționatiat OMV despre care un disident rus afirma că la randul său are ca actionat Gazpromul[2]. Nu cred că și-a clădit averea numai pe contractele românești pentru care s-a intervenit. Este posibil ca aceeași postură să o fi avut duplicitar și cu Federația Rusă. Să nu uitam că este cetățean la Moldovei, României (sub numele de Ulinici) și Rusiei.
Afaceri are și în domeniul bancar, fiind președinte chiar la una dintre cele mai puternice bănci moldovenești, Victoriabank.
A fost protejat și și-a mărit averea sub regimul lui Vladimir Voronin. Voronin a căzut și Plahotniuc s-a reorientat, clădindu-și un imperiu media care a ajuns ca azi să dețină monopolul mediatic în Moldova. Deține două licente TV naționale (din trei) pe care retransmite cel mai vizionat post rusesc Piervai Canal – Prime și Canal 2 Plus. Canal 2 Plus a apărut dupa ce TVR-ul, ce la vremea aceea avea una din licențele naționale moldovenești a pierdut retransmisia de la Chișinău. Dubioasă afacere a Televiziunii Romane din timpul lui Alexandu Sassu. Apoi a mai pus pe picioare un post de știri cu ajutorul lui Sorin Ovidiu Vântu, a mai construit Canal 3 și trei posturi de radio și și-a cumpărat o mulțime de publicații print sau online. Monopolul l-a consolidat odată cu agenția de publicitate Casa Media și cu ceva contract dubios cu o firmă de măsurare a audiențelor pentru a le falsifica[3].
După putere mediatică Plahotnic a vrut și putere politică, „achiziționând” Partidul Democrat din Moldova (PDM) a lui Dumitru Diacov. A devenit într-un final președintele acestui partid, prim vicepreședintele Parlamentului Moldovenesc și chiar viceprețedintele Internaționalei Socialiste, fiind partenerul și interlocutorul principal al Partidului Social Democrat autohton de aproape 10 ani și mai apoi al statului român. Nu putem să nu amintim de „afacerea tigăilor electorale” dinaintea alegerilor prezidențiale românești din 2014[4].
În tot acest timp populația Moldovei a plecat sau cea rămasă, adică cea în vârsta, a sărăcit și mai mult. A mai dispărut și un miliard de dolari din băncile moldovenești, bani pe care statul, adică populația rămasă îi va plătii în timp prin taxe și impozite. Afacerile prosperă! Cele rusești în simbioză cu cele ale lui Plahotniuc, deoarece acesta controlează „tot ce mișcă” în economie și aparatul de stat. Unii ii spun „stat oligarhic”, alții „stat capturat”. Nu mai contează. Problema este că puterea aproape absolută a „absolutului Plaha” deranjează din ce în ce mai mult. În primul rând afacerile rusești! Apoi Uniunea Europeană pentru că duplicitatea (nu știu dacă există cuvantul cvaduplicitatea) personajului care conduce și care se proclamă pro-european, aici înțelegându-se inclusiv pro-democrat, îi aduce deservicii de imagine pe plan local. Oricum, UE-ul în aceste zile, după alegerile generale pentru euro-parlament, se gândește mai mult la reașezările politice de la Bruxelles decât să ia în serios ce se întâmplă la cateva mii de kilometri.
Moldova reprezentănd primii metri după granița NATO, americanii sunt foarte atenți, mai ales că tensiunile est – vest sunt în creștere și Armata a 14-a cu cele 21.000 de tone de armament și muniție, sunt la maxim 180 de kilometrii, adică câteva ore de mers cu tancul.
Să ne uitam și de peste gard, de la București!
Moldova e un cartof încins în politica dambovițeană! Făcând o analiză calitativ (și cantitativ) – istorică, constatăm că toate proiectele românești au eșuat. Spațiul mediatic este dominat de media de limbă rusă, de canalele lui Plahotnic, care retransmit media rusă. TVR Moldova și Radio Chișinău au esuat, neavând nici un fel de influiență din cauza audienței mici, cu toate eforturile financiare disponibilizate. (Cred că acesta este un subiect de care DNA-ul s-ar putea ocupa!) Chiar și spațiul virtual este dominat de oamenii oligarhului.
Investițiile românești în economia moldovenească sunt și ele eșuate. Chiar și marele proiect de interconectare energetică al Transgaz-ului se pare că este o investțtie fără acoperire deoarece distribuitorul național, Moldgaz, are acționariat majoritar Gazprom, care nu cred că va lăsa vreodata să-i circule prin conducte vreun metru cub de gaz importat din România. Ceva companii din zona medical – pharma ar avea ceva succes, dar nu cine știe ce …
Da, o mare parte din moldoveni dețin cetățenie română! Da, ei și-au luat-o pentru a putea muncii în Uniunea Europeană! … adică nu sunt prezenți la vot, nu au nici un cuvânt de spus în politica de la malul Bâcului.
Da, mulți moldoveni au terminat școli în România! Foarte puțini s-au reîntors!
La nivel de cetățean statistic din Romania, Republica Moldova nu interesează pe nimeni! … mai putin când e vorba de istorie, Centenar, unire … și alte isme inflăcărătoare pentru un anume tip de electorat de la noi. Atât! Oricum nimeni nu vrea măcar să viziteze orice ce este dincolo de Prut.
Zilele trecute a clipit un blitz
În primavara timpurie a anului 2019 au fost alegeri în Moldova. Nimeni nu a caștigat! … Ba mai mult, am putea spune că toată lumea a pierdut! PDM-ul lui Plahotniuc s-a clasat primul, după care socialistii lui Dodon și apoi ACUM, singura forță cu adevărat pro-occidentală cu afinități românești.
Trei luni noul Parlament a avut răgaz să realizeze o coaliție de guvernare și să numească un nou guvern. Dar toți au avut o poziție ireconciliabilă. ACUM a refuzat să coalizele și cu prorușii socialiști ai lui Dodon și cu oamenii oligarhului Plahotniuc. Plahotniuc și Dodon au încercat să se înțeleagă, dar ceva s-a întâmplat!
PDM-ului îi convine evident să se reia alegerile deoarece ar mai avea câteva luni răgaz de acces la resursele țării.
Cu o zi înainte de a expira termenul, într-o sâmbătă, Parlamentul s-a întrunit și s-a format „monstruoasa coaliție temporară” dintre PSRM și ACUM. Înțelegerea a fost, PSRM-ul ia conducerea Parlamentului și ACUM formează guvernul. Adică o situatie de „dezechilibru stabil”, ce-a de a treia forță politică preluând puterea executivă. La această ședință au participat ambasadorii Federației Ruse, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene. Probabil că ar fi prima dată după cel de Al Doilea Razboi Mondial când Statele Unite și Rusia s-au aliat împotriva cuiva, în cazul de față Vladimir Plahotniuc – oligarhul, și a sprijinit pe cineva, în cazul de față, două forte politice antagoniste. Mai știm, pe surse că și ambasadorul României a fost invitat de ceilalți ambasadori la sedința Parlamentului de la Chișinău. Nu a fost!
Nu pot să nu remarc „înaltul standard politic” a lui Plahotniuc care i-a luat la mișto, lăsându-i pe întuneric. Nu e prima dată! A mai deșertat un fata PLDM-ului lui Filat o cisterna cu r***t, a mai aruncat peste gardul Președinției niște curcani legați de picioare … Deci să nu ne mirăm că a dat un telefon la curtea Constituțională și a comandat o hotărâre.
De am fi fost în locul lor …
… al Președintelui și a ministrului de externe de la București, ce am fi făcut?
… al liderilor ACUM, ce am fi făcut?
În primul rând vă reamitesc de a zis Cosmin Gușă: Plahotniuc e omul unui serviciu de informații din România. Asta înseamnă că filmările, și nu numai, au ajuns în cancelaria de la București. Adică discuția despre federalizarea Moldovei dintre Dodon și Plahotniuc, recunoașterea subvenției moscovite pentru PSRM sunt cunoscute de mult pe malul Damboviței.
Ce însemnă federalizarea Moldovei pentru România? Mărirea instabilității în regiune deoarece nu numai Transnistria își doreste statut aparte (de parcă nu și la luat singură) ci și Regiunea Autonomă Găgăuză. Poate nu știați, dar de la Comrat până la Oancea, ultima graniță a UE și NATO, sunt doar 90 de km. … și la Comrat se vorbește numai rusește! … Ca așa vrea Moscova!
Trebuie să ne gândim bine ce am fi făcut, oricare dintre noi, dacă am fi lost în locul Președintelui Iohannis, având măcar informațiile de care am făcut scriere …
Oare ce decizie ar fi luat Maia Sandu și Andrei Năstase dacă cunoșteau dinainte conținutul celor două filmulețe?
Ce șanse de lumină rămân?
ACUM cu Maia Sandu la cârma guvernului și Andrei Năstase la Ministerul de Interne, am putea vedea acea „luminiță de la capătul tunelului”! Da, Plahotniuc a reușit să coalizeze cele trei mari puteri ale planetei împotriva sa. Dar ce rămâne în urma lui? Aparatul pus la punct de oligarh nu dispare! Nu poate fi desființat, oricât de ministru de interne ar fi Andrei Năstase! Aparatul de stat oliharhizat se va împotrivi oricărei reforme, mai mult decât atât, va boicota subteran orice decizie a guvernului ACUM. Oricât de multe școli au făcut membrii guvernului, oricâtă experiență ar avea în afara țării, ei vor fi rejectati de acest aparat care până la urmă își va cauta un nou șef apt să-l dirijeze (să fie Dodon acela?).
Maia Sandu și Andrei Năstase nu au nici o șansă să reziste. Vor fi sabotați și de foștii oameni ai lui Plahotniuc și după foarte puțin timp și de oamenii lui Dodon. Speră cineva că noul guvern va performa în situația de instabilitate politică în care se află Moldova? Poate face ceva în a ameliora economia și viața cetățenilor de rând?
Și că venii vorba de viața cetățenilor de rând … Oare cum e mai bine pentru ei? Cu un guvern pro-european incapabil de a realiza ceva urgent, cu mare potențial de a fi demis, deputații ACUM având puțin peste un sfert din voturile din Parlament, și cu o posibilă și mai mare criză politică în câteva luni sau în situația în care oligarhul ar mai fi condus Moldova?
O întrebare la care nu putem răspunde!
Oricum nu cred ca miniștrii cabinetului Filip doresc să moara odată cu Plahotniuc.
Dar rămânem cu constatarea că niciuna din puterile care au legitimat noul guvern nu s-a gândit la cetățeanul moldovean!
[1] https://romania.europalibera.org/a/acuza%C8%9Bii-la-haga-rusia-fur%C4%83-ucrainei-resursele-energetice-%C8%99i-nu-numai/29993487.html?fbclid=IwAR3qP15srFzN_iYEDXReRZV3-l8Zm1ajGmo0Sgj64XJIg06zsZV1oJ28QJU
[2] http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070507_rusia_romania.shtml
[3] https://point.md/ru/novosti/obschestvo/manipularea-audientzelor-tv-shi-cine-ne-minte
[4] https://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20253777-sebastian-ghita-primit-interdictie-parasi-ploiestiul-desfasura-activitate-deputat-dna-tigai-electorale-coruperea-alegatorilor-din-republica-moldova-alegerile-prezidentiale-din-2014-pentru-obtinerea-vo.htm?nomobile=
Coments